Vilfrid

Vilfrid

Vilfrid

Vilfrid er et unisex-navn, men foreløpig mest (eller bare) i bruk som jentenavn i Norge.
Av Babyverden 274 Sist oppdatert 19.09.22
Som jentenavn er Vilfrid mest sannsynlig laget Norge sent på 1800-tallet. Det er delen Vil- fra tyske navn brukt i Norge i flere hundre år, som Wilhelm og Wilhelmine. Delen Vil- betyr der vilje. Delen -frid i norske jentenavn betyr vakker. Navnet er også kjent som Vilfriður på Island, og som Wilfriede og Wilfrieda på tysk, men neppe så tidlig at norsk bruk er inspirert derfra. Som guttenavn er Vilfrid blitt til som en svensk variant av tyske tyske Wilfred og Wilfried. Delene -fried, -fred, -friede og -frieda i tyske navn betyr fred.

Så populært er Vilfrid:

15 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Vilfrid i Norge og andre land:

Vilfrid har blitt brukt for begge kjønn i Norge siden 1880-årene.

Den 01.01.2022 var det for jenter/kvinner i Norge 16 med Vilfrid som første eller eneste fornavn, og 5 Wilfrid. For gutter/menn var det under 4 eller ingen Vilfrid, 22 Wilfried, 48 Vilfred og 113 Wilfred.

På Island var det 1 kvinne som het Vilfríður rundt år 1700, og navnet kom i bruk på nytt der tidlig på 1900-tallet.

I tyskspråklige områder har Wilfrid vært brukt for gutter/menn siden rundt år 1900, og Wilfried fra sent på 1800-tallet.

I Sverige er Vilfrid brukt for gutter/menn litt før den norske bruken.

Derfor fungerer Vilfrid godt nå:

Vilfrid kan bli brukt fordi det er laget av deler som er kjent i gamle navn i Norge. Vil- finnes i tyske navn brukt i Norge i mange hundre år, som William, Wilhelmine og varianter av dem. Frid er del i gamle nordiske jentenavn og betyr vakker. Frid finnes lite i guttenavn, mest kjent er Sigfrid med opphav i det tyske Sigfried, der -fried betyr fred. Vilfrid har den godt likte stemte konsonanten l.

Varianter av Vilfrid:

Velfrid, Vilfrida, Vilfriður, Wilfrid

Slik uttales Vilfrid

VILL-frid

Navn i samme sjanger som Vilfrid

Ailinn, Anki, Anneken, Arnfin, Ausrine, Begum, Bendt, Benedicta, Benth, Berent, Bethine, Cecelia, Cristopher, Didrick, Dordy, Eistein, Elenor, Elvi, Elvyra, Emiel, Emmanuella, Emmelinn, Frei, Frigg, Gøte, Hølje, Lisabet, Nerid, Oddmunn, Tidemand, Wilhelmus, Wiljar, Åne

Du kjenner Vilfrid fra:

Filmregissør Jacques Vilfrid

Guttevariant(er) av Vilfrid:

Vilfred, Wilfrid, Wilfried

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: