Nore

Nore

Nore

Navnet Nore kan brukes til både gutter og jenter. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 1880 Sist oppdatert 21.05.21
Nore er gutte- og jentenavn. Bruken som guttenavn har bakgrunn i Nore, som skal være en sagnkonge som grunnla Norge. Nore ble på 1800-tallet tatt i bruk i skjønnlitteratur som et navn på Norge, omtalt som om det var en person. Som jentenavn er Nore en variant av Nora. Navnet Nora kan ha blitt til på flere måter. Navnet har en gammel europeisk tradisjon og en annen arabisk tradisjon. Navnet kan bety skinnende, medfølelse, lys og fremmed, men fordi opprinnelsen er usikker er også betydningen usikker. Noen har også assosiert både Nora og Nore med Norge og gitt det betydningen Mor Norge, knyttet til samme opphav som guttenavnet. Nore er også etternavn, som har opphav i gårdsnavn flere steder i Norge. Det betyr enten bare trangt sund (nor), eller det er sammensetning av ord som betyr trangt sund (nor) og elv (å).

Så populært er Nore:

84 gutter og 15 jenter har dette navnet.
I 2023 var Nore på 543. plass i Topp 736 guttenavn 2023.
I 2021 var Nore på 331. plass i Topp 681 guttenavn 2021.

Bruk av navnet Nore i Norge og andre land:

Navnet Nore var litt brukt for både menn og kvinner fra tidlig på 1900-tallet. Det ble forbudt fra 1960 fordi det var likt et etternavn. Nore vil bli godkjent for gutter og jenter nå.

Den 01.01.2021 var det 65 gutter/menn med Nore som første eller eneste fornavn, og 16 jenter/kvinner. I alt 196 hadde da Nore som etternavn.

Derfor fungerer Nore godt nå:

Nore kan bli brukt fordi det har tilknytning i et gammel norsk sagn og til landet Norge. Dessuten har jentenavnet den positive betydningen lys og skinnende. Nore har de mye brukte lydene n og r.

Varianter av Nore:

Noor, Nor, Nur, Nure

Slik uttales Nore

NOO-re

Navn i samme sjanger som Nore

Aake, Alvine, Anitha, Arngrim, Arngunn, Arnvor, Bellest, Borger, Bård, Godtfred, Hallgerd, Havtor, Kanutta, Karete, Kirstine, Kjellvor, Kleng, Leik, Lidolf, Lindelin, Lodve, Modolv, Modulf, Monrad, Naod, Nathanael, Neitas, Nico, Noralv, Norleif, Norstein, Nure, Paulius, Rain, Urte, Villas

Du kjenner Nore fra:

Forfatter Aslak Nore

Jentevariant(er) av Nore:

Noor, Noora, Nora, Nura

Relaterte lister:

Himmelske navn
Korte navn (4 eller færre bokstaver)
Naturnavn
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten æ, ø og å
Nordiske navn
Topp 736 guttenavn 2023
Topp 681 guttenavn 2021
Topp 691 guttenavn 2020

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: