Joril

Joril

Joril

Joril er et nordisk unisex-navn. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 141 Sist oppdatert 22.06.22
Joril finnes for begge kjønn i Norge. Jentenavnet Joril, og flere varianter, er laget i Norge tidlig på 1900-tallet, først i formen Jorhild. Jentenavnet er satt sammen av to deler som finnes i nordiske navn fra middelalderen. Jor- betyr villsvin, og -il tilsvarer -hild som betyr kamp og strid. Som guttenavn har Joril, og varianten Jorhild, uklart opphav, men kan være variant av blant annet Jorulv, satt sammen av Jor- i betydningen villsvin, og ordet for dyret ulv. I guttenavnet Joril/Jorhild kan -il ha blitt til fra -ulv på samme måten som Bryjnjulv i noen dialekter blitt til Brynil.

Så populært er Joril:

19 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Joril i Norge og andre land:

For gutter er Joril brukt fra år 1900, men formen Jorhild finnes for menn siden tidlig på 1800-tallet eller før. For jenter finnes Joril siden 1920, men vaianten Jorhild er gitt til jenter siden 1901. Fram til tidlig på 1900-tallet kan skrivemåtene vist her ha blitt brukt om hverandre for samme personer.

Den 01.01.2022 var det 20 jenter/kvinner med Jorhild som første eller eneste fornavn, 23 Jorhild, 38 Jorill og 15 Jorild. Det var under 4 eller ingen gutter/menn med disse navneformene.

Derfor fungerer Joril godt nå:

For jenter kan Joril bli brukt fordi det har deler som er godt kjent fra gamle nordiske navn. På den måten høres det ut som et gammelt nordisk navn. Navn brukt rundt år 1900 kommer også i bruk på nytt ut over 2000-tallet. På den måten kan det også passe å ta Joril i bruk. For gutter kan Jorhild passe fordi det mest sannsynlig er et gammelt nordisk navn, og fordi det har tradisjon. Joril for begge kjønn har de mye brukte stemte konsonantene r og l.

Varianter av Joril:

Jorhild, Jorild, Jorill

Slik uttales Joril

JOOR-ill

Navn i samme sjanger som Joril

Annethe, Arnleif, Askill, Gottfred, Gunvår, Harder, Jofred, Johar, Johnar, Johnas, Johne, Johnn, Johnna, Johnni, Johs, Joleiv, Jonar, Jonfinn, Jonfrid, Jonil, Jonina, Jonvald, Jorann, Jorodd, Jorolv, Joronn, Jorstein, Josefa, Jovnna, Sjasmin, Skjold, Steinunn, Trinelise

Guttevariant(er) av Joril:

Jorolf, Jorolv, Jorulv

Relaterte lister:

Naturnavn
Navn fra dyreriket
Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten æ, ø og å
Nordiske navn

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: