Martia

Martia

Martia

Martia er et unisex-navn.
Av Babyverden 65 Sist oppdatert 12.09.22
Martia har blitt brukt for begge kjønn i Norge, og kan være laget i Norge. For jenter kan det være laget med å kombinere Marta, Marte eller Martine med Mattea. For gutter kan det være laget av Martin og Matias. Jentenavnet kan også være hentet fra Martie som i Nederland har vært regnet som jenteform av Martine. Marta i Bibelen betyr husmor, altså den som styrer i hjemmet eller huset. Marte har opphav i Margareta som er et gresk navn med persisk opphav og betyr perle. Martin og Martine kommer fra det latinske navnet Martinus, som igjen kommer fra det romerske gudenavnet Mars. Betydningen av navnet er ukjent. Mathea og Matias kommer fra begge både fra Matteus og Mathias. Både Matteus og Mattias/Mathias er navn i Bibelen med hebraisk opphav og betydning gave fra Gud. Matteus var en av Jesu opprinnelige tolv apostler og forfatter av Matteus-evangeliet. Mattias var den nye disippelen som kom da apostelen Judas ble skiftet ut.

Så populært er Martia:

4 gutter og 0 jenter har dette navnet.

Bruk av navnet Martia i Norge og andre land:

Martia, og Martie, er kjent for jenter siden 1700-tallet og for gutter fra 1800-tallet, og det fins fortsatt for gutter/menn. For kvinner var det i 1801-folketellingen 7 som het Martia eller Marthia, rundt 200 i 1865 og 25 i 1910. I tillegg var det omtrent like mange kvinner som het Martie og Marthie. For menn var det i alt gjennom 1800-tallet noen titalls Martia og Marthia, særlig i kirkebøkene, og noen få med Martie-former.

Den 01.01.2022 var det under 4 eller ingen kvinner med Martia som første eller eneste fornavn, og 4 gutter/menn i Norge. Det var under 4 eller ingen Martie for begge kjønn.

Derfor fungerer Martia godt nå:

Martia kan bli brukt fordi det har tradisjon. Det har to vokaler inntil hverandre i hver sine stavelser (ia). Navn som begynner med Ma- har vært mye brukt siden sent på 1900-tallet, slik som Marte, Malin, Maja, Mathilde, Marius, Martin, Mathias, Markus og Magnus.

Varianter av Martia:

Marthia, Martin, Mateus, Mathie, Matias, Matie, Mattias

Slik uttales Martia

mar-TII-a

mart-II-a, på Østlandet, i Trøndelag og i deler av Nordland, med rt uttalt som én lyd, som «stort» i det samme området // MAR-ti-a, med trykk på første stavelse

MART-i-a på Østlandet, i Trøndelag og i deler av Nordland, med RT uttalt som én lyd

MARCH-a på engelsk

Navn i samme sjanger som Martia

Anamaria, Dottie, Emmarie, Harda, Luise, Luiz, Luize, Luk, Lully, Lunah, Lusi, Margery, Mars, Nelli, Niels, Nilda, Nilsine, Noradine, Oleane, Olfrid, Olie, Osvalda, Otea, Otelie, Othea, Paulette, Rovena, Severine, Sevilja, Tekla, Theodora, Thurid, Tobine, Todne, Valeri, Verena

Du kjenner Martia fra:

Karakteren Martia i «Star Trek VI: The Undiscovered Country»

Jentevariant(er) av Martia:

Marta, Marthia, Marthie, Martie, Martine, Matea

Relaterte lister:

Navn som har to vokaler inntil hverandre
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn som slutter på a
Navn uten æ, ø og å
Sjeldne navn (færre enn 10 personer)

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: