Marian

Marian

Marian

Navnet Marian brukes både til gutter og jenter. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 910 Sist oppdatert 27.10.20
Marian blir brukt for begge kjønn. Jentenavnet er i Norge en variant av Marianne, og på engelsk i tillegg en variant til Marion. Marianne er satt sammen av Maria og Anne. Maria er et bibelsk navn og kan bety elsket, stor og sterk, sjøens stjerne , opprører eller dråpe fra havet – alt etter hvordan man tolker navnets opphav. Anne er en variant av Anna. Anna er et hebraisk navn som betyr nåde (Guds tilgivelse av synd), og fins i tillegg til Bibelen. Marion er en fransk variant av Maria. Guttenavnet Marian er i Norge blitt laget av jentenavnene Maria og Marianne. På andre språk i Europa (blant annet engelsk og polsk) er det en form av guttenavnet Marianus, med opphav i Marius. Marius er opphavlig romersk etternavn med ukjent betydning.

Så populært er Marian:

509 jenter og 475 gutter har dette navnet.

Bruk av navnet Marian i Norge og andre land:

I Norge er Marian kjent for både jenter/kvinner og gutter/menn siden sent på 1800-tallet. I 1910-folketellingen var det 8 jenter/kvinner og 18 gutter/menn. For jenter/kvinner kan det ha vært stavevariant for Mariann, som det i tillegg var 2 av.

Den 01.01.2020 var det 507 kvinner med Marian som første eller eneste fornavn. Navnet var på 552. plass for kvinner i Norge. På samme tid var det 429 gutter/menn, og mannsnavnet var 559. plass for menn. I alt 20 har Marian som etternavn.

En stor del av menn med Marian som fornavn i Norge nå rundt 2020 er innflyttere fra Polen. I Polen er navnet mye brukt for menn, med 21. plass blant menn i befolkningen den 31.03.2001.

Derfor fungerer Marian godt nå:

Marian kan bli brukt for begge kjønn fordi det har tradisjon i Norge. Dessuten kan navnet for begge kjønn bli brukt i familier med utenlandsk bakgrunn. Marian har lyder som foreldre i Norge liker. Det har de mye brukte stemte konsonantene m og n, og to vokaler inntil hverandre (ia). Dessuten har navn som begynner med Ma- vært mye brukt siden sent på 1900-tallet, som Marius, Martin, Markus, Mathias og Matheo.

Varianter av Marian:

Maria, Mariana, Marianna, Marianne, Mariano, Marion, Maryan, Maryann

Slik uttales Marian

MAA-ri-an, på norsk

MÆR-i-øn, på britisk engelsk

MÆR-i-æn, på mer folkelig britisk engelsk

MER-i-øn, på amerikansk engelsk

Navn i samme sjanger som Marian

Agata, Agnete, Agnethe, Ajla, Amin, Aneta, Annelise, Arian, Arturas, Brynjulv, Clara, Claus, Egon, Eldar, Elmer, Enok, Evert, Francis, Franz, Gladys, Gordon, Halldis, Katrin, Kristiane, Krystian, Lauritz, Marko, Milan, Norah, Osman, Sergius, Thorvald, Tryggve, Yousef, Zainab

Du kjenner Marian fra:

Modell Marian Rivera, skuespiller Marian Saastad Ottesen, forfatter Marian Keyes, musiker Marian Aas Hansen, sanger og låtskriver Marian Gold, operasanger Marian Anderson, ishockeyspiller Marián Hossa

Guttevariant(er) av Marian:

Marianus, Marius

Relaterte lister:

Klassiske navn
Navn som ender på konsonant
Navn som har to vokaler inntil hverandre
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten æ, ø og å

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: