Eilin

Eilin

Eilin

Eilin er et klassisk navn og et unisex-navn. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 782 Sist oppdatert 07.01.22
Eilin fins for både jenter og gutter, men klart mest for jenter. Eilin for jenter kan ha to opphav. Begge har blitt til som norske navneformer. Eilin er en flere hundre år gammel lokal form av Elin. Opphavet til Elin er det greske Helene. Det betyr både utstrålende og skinnende. Eilin har sannsynligvis også blitt til som norsk skriftform av Eileen, etter uttalen av navnet. Eileen er en engelsk variant av et irsk navn. Det har igjen opphav i det gammelfranske Aveline, laget av Ava. Ava er tysk og der betyr kraft og styrke. På irsk blir Eileen også brukt som en variant av Helene, som betyr strålende eller skinnende. For gutter ble Eilin noe brukt i Norge på 1800-tallet og trolig et par hundreår før det. Det er dialektform av Erling, som også hadde lignende former som Eiling, Eling og Elin. Erling er blitt til for mer enn tusen år siden i Skandinavia. Det er satt sammen av to ord som betyr jarl og etterkommer (endingen -ing).

Så populært er Eilin:

207 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Eilin i Norge og andre land:

I Norge er Eilin kjent i skrift for noen få kvinner og menn fra 1800-tallet. Det har ganske sannsynlig vært brukt for kvinner i noen vestlands-dialekter i flere hundre år før det, som variant til Elin. Det er dialekter der lang e-uttale har blitt til diftongen ei. Også Eili og Eiline for Eli og Eline finnes i skrift for kvinner. Eileen er kjent i Norge fra rundt år 1900, og ble mest brukt på 1970-tallet, men også noe senere. Eilin var litt brukt omtrent på samme tid, og er sannsynligvis brukt som variant til Eileen da. Eilin har trolig ikke vært brukt til barn etter 2007, mens Eileen fortsatt blir litt brukt.

Siden 2010 har bruken av Eileen stort sett ligget mellom 5 og 10 fødte i året, mens Eilin trolig ikke har vært brukt på 2000-tallet foreløpig.

Den 01.01.2021 var det 205 jenter/kvinner med Eilin som første eller eneste fornavn, og 14 476 Elin. Eilin var da på 984. plass for navn på jenter/kvinner i Norge.

Derfor fungerer Eilin godt nå:

Eilin passer for dem som vil bruke en norsk form til Eileen, eller som bruken det gamle norske tradisjonsnavnet Eilin. Navnet har klanger som mange foreldre liker, og som lett kan gjøre at de velger navnet. Det har de to tydelig stemte konsonantene l og n, og har sammen med vokalene bare stemte lyder. Eilin kan også brukes for gutter både på grunn av tradisjon, nordisk opphav og klang.

Varianter av Eilin:

Aileen, Ailin, Ailina, Ayla, Ayleen, Aylin, Aylina, Ayline, Eileen, Eilen, Eili, Eiline, Elen, Eli, Elin, Eline, Ellen, Helene

Slik uttales Eilin

æj-LIIN

ej-LIIN, særlig i Trøndelag og nordover

ÆJ-lin, med trykk på første stavelse kan også være i bruk i Norge

EJ-lin, særlig i Trøndelag og nordover

Navn i samme sjanger som Eilin

Aanund, Aaslaug, Asgeir, Asta, Baldrian, Bertha, Cassian, Cesilie, Dalia, Edrian, Eleah, Fabienne, Frithjof, Gaius, Gunvor, Hadrian, Ieremia, Jaime, Jorid, Kaila, Kato, Lais, Madelein, Naemi, Odlaug, Olina, Paola, Rachael, Saamund, Tais, Thobias, Thordis, Timian, Unnveig, Valentin, Vanya, Wayne, Widar, Åsveig

Du kjenner Eilin fra:

Skuespiller Eilin O’Dea

Guttevariant(er) av Eilin:

Eiling, Elin, Eling, Elling, Erling

Relaterte lister:

Klassiske navn
Navn som begynner på en vokal
Navn som ender på konsonant
Navn som har to vokaler inntil hverandre
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Nordiske navn

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: