Janne

Janne

Janne

Janne er både jente- og guttenavn, men klart mest brukt til jenter i Norge. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 1770 Sist oppdatert 27.09.19
Janne en kortere form av Johanne. Det er også Janne er en kvinnelig variant av Jan. Jan og Johanne har begge opphav i mannsnavnet Johannes. Johannes er kjent fra Bibelen, har hebraisk bakgrunn og betyr Gud er nådig (nådig betyr å tilgi).

Så populært er Janne:

7506 jenter og 31 gutter har dette navnet.

Bruk av navnet Janne i Norge og andre land:

Janne var noe brukt i Norge fra 1800-tallet, sammen med Janna. De to variantene ble brukt om hverandre i dagliglivet, og skrivemåten Janna er vanligere i folketellingene. I 1801 var det til sammen 4 Janne og Janna, rundt 225 i 1865 og rundt 1150 i 1910. I tillegg var det noen Jana og Jane hele veien, og det har neppe blitt skilt så klart mellom alle disse fire formene og flere.

I andre halvdelen av 1900-tallet ble formen Janne mye brukt. Dette var en periode mange navn fra 1800-tallet ble hentet fram. Bruken kan også være inspirert av det engelske Jane. Det beste for Janne var 26. plass i 5-årsperioden 1970-1974 og 27. plass i perioden etter.

I 2018 var det 5 jenter som fikk navnet Janne i Norge.

Janne er ikke å finne på topplister i land vi gjerne deler navnetrender med, som Sverige, Danmark, England og USA.

Derfor fungerer Janne godt nå:

Janne blir sannsynligvis noe brukt fordi det er et gammelt tradisjonsnavn i Norge. Dessuten er det kort og greit å si og skrive, og det har den populære konsonanten n.

Det kan kanskje bli lite brukt på 2000-tallet fordi det hadde en tydelig motebølge på 1970-tallet. Bruken av Janne har vært på vei ned tidlig på 2000-tallet. Det har ligget mye rundt 5 fødte i året fra 2011 til 2018, unntatt 10 i 2014.

Varianter av Janne:

Chanice, Chanine, Gianna, Giovanna, Hansi, Ivana, Jana, Jane, Janet, Janicke, Janina, Janine, Janita, Janna, Janne, Janniche, Jannicke, Jannike, Janny, Jeanine, Jenni, Jennie, Jenny, Jensine, Jianna, Joan, Joana, Joanna, Johanna, Johanne, Jona, Yana

Slik uttales Janne

Janne

Navn i samme sjanger som Janne

Aina, Aleksander, Alf, Anette, Anine, Arnbjørn, Britt, Dan, David, Egil, Even, Ingar, Inge, Ingebjørg, Ingolf, Jenny, Karoline, Kine, Kjersti, Margunn, Markus, Njål, Oda, Ottar, Randi, Roald, Roy, Sigrid, Sindre, Siv, Solfrid, Stian, Sveinung, Thomas, Tine, Torbjørg, Trude, Vidar, Yvonne

Du kjenner Janne fra:

Skuespillere Janne Formoe og Janne Heltberg Haarseth, komiker Janne Rønningen, forfatter Janne Stigen Drangsholt, politiker Janne Haaland Matláry, fotballtrener Janne Andersson

Guttevariant(er) av Janne:

Jan, Johan, Johannes, Jon

Relaterte lister:

Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Vanlige navn (brukt av over 1000 personer)

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: