Dilètta er et italiensk navn som gjennom flere hundre år er brukt for både jenter og gutter, nå stort sett for jenter. Det kommer fra det italienske ordet diletto, som betyr elsket og godt likt. Fornavnet Dilètta har tradisjon for jenter i Lombardia (lengst nord i Italia) og for gutter i Toscana (rundt Firenze, nord for Roma).

Så populært er Diletta:

Bruk av navnet Diletta i Norge og andre land:

Diletta har økt i popularitet for jenter i Italia ut over 2000-tallet. I 2020 kom det inn blant 50 på topp med 47. plass.

I Norge har navnet vært svært lite brukt.

Den 01.01.2022 var det i Norge under 4 og minst 1 jente/kvinne med Diletta som første eller eneste fornavn. Formen Dileta blir brukt i Litauen, og har kommet til Norge med minst 2 kvinner med bakgrunn derfra.

Derfor fungerer Diletta godt nå:

Diletta kan bli brukt med inspirasjon fra Italia. Jentenavn som ender på -etta kan minne om gammel tradisjon, helst kjent gjennom endingen -ette, som Henriette og Anette.

Varianter av Diletta:

Dileta

Slik uttales Diletta

di-LET-a

Navn i samme sjanger som Diletta

Adelita, Afrodita, Arlena, Camillia, Cristeta, Dinora, Harriett, Heriberto, Ilari, Ilena, Isnino, Jacquiline, Jerico, Junette, Leora, Lorette, Luisito, Magreta, Maximino, Naledi, Precilia, Ramonette, Reimo, Romario, Rozeta, Saulo, Silvino, Solena, Soretti, Tanika, Vello, Venita

Du kjenner Diletta fra:

Programleder Diletta Leotta, tennisspiller Diletta Cherubini, skuespillere Diletta Innocenti Fagni og Rosa Diletta Rossi

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Søk andre navn

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelAlfredo
Neste artikkelArias
DEL