Jess

Jess

Jess

Jess er et unisex-navn.
Av Babyverden 1390 Sist oppdatert 03.10.23
Jess har flere opphav for begge kjønn. Som jentenavn er Jess helst kortform av Jessie og Jessica, men det kan også ha blitt til fra Jesse som jentenavn. Jess har også blitt til fra en irsk form av Jean, som da tilsvarer Johanne, som kvinneform av Johannes. Som guttenavn er Jess en kortere form av Jesse og Jessie. Jess er også en gammel dansk variant av Jens. Jessie blir brukt for begge kjønn. Som jentenavn er det blitt til som kjæleform av Jessica. Jessica ble laget av forfatteren Shakespeare på slutten av 1500-tallet, muligens inspirert av det bibelske og hebraiske navnet som i en engelsk bibelutgave i samtiden var Jesca. Navnet er Jiska i norske bibler nå (1. Mos 11,29). Navnet i Bibelen betyr Gud ser. Som guttenavn er Jess en form av Jesse. Jesse kommer fra Bibelen i engelsk oversettelse, og det er Isai i norske bibler (1. Samuel 16). Det er hebraisk og betyr gave. Jens er dansk og nordtysk form av Johannes. Det er et hebraisk navn fra Bibelen, satt sammen av to deler som betyr Jahve (gud) og nådig (nådig betyr å tilgi), altså Gud er nådig. Jess er også etternavn. Det kommer fra det eldre tyske fornavnet Jess som hadde opphav fra Jesper, som kommer fra Kaspar. Kaspar kommer fra persisk språk og betyr en som holdt orden på penger for byer eller felleskapet.

Så populært er Jess:

23 gutter og 0 jenter har dette navnet.

Bruk av navnet Jess i Norge og andre land:

I Norge har Jess blitt brukt i noen få tilfeller for gutter/menn siden 1700-tallet og i alle fall fram til 1980-tallet. Bruken på 1900-tallet kan ha både eldre norsk og amerikansk bakgrunn. I 1801-folketellingen var det 10 menn som het Jess, og 11 i 1920. Dette kan også være menn som offisielt har hett Jens. Jess har vært lite eller ikke brukt for jenter/kvinner i Norge.

Den 1.1.2023 var det 22 gutter/menn med Jess som første eller eneste fornavn, og under 4 eller ingen jenter/kvinner. Samtidig var det 54 med Jess som etternavn.

Derfor fungerer Jess godt nå:

Jess kan bli brukt for gutter ut fra gammel norsk tradisjon. For begge kjønn kan Jess bli brukt med inspirasjon fra engelskspråklig bruk.

Varianter av Jess:

Jens, Jesse, Jessi, Jessie, Johannes

Slik uttales Jess

JESS, på norsk

DSCHES, på engelsk

Navn i samme sjanger som Jess

Anderson, Aneesa, Aries, Beslan, Cash, Cassius, Celestyna, Coline, Collins, Earl, Ed, Idris, Iker, Jeana, Jeannie, Jelica, Jena, Jensen, Jermaine, Jerome, Jerry, Jessy, Jethro, Jeton, Jewel, Kajus, Kato, Kyra, Kyrill, Lachlan, Lord, Rocky, Roe, Rowan, Rowena, Trudy, True, Wella

Du kjenner Jess fra:

Sanger og låtskriver Jess Glynne (Jessica Hannah Glynne), fotballspiller Jess Carter (Jessica Leigh Carter), musiker Jess Margera (Jesse Margera), skuespiller og modell Jess Bush, skuespillere Jess Hill og Jess Adams, sanger Jess Conte, videospilldesigner Jess Cliffe

Jentevariant(er) av Jess:

Jesse, Jessi, Jessica, Jessie, Jessika, Jessye, Jiska, Johanne

Relaterte lister:

Bibelnavn
Korte navn (4 eller færre bokstaver)
Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: