Denis er fransk form av det greske Dionysios. Det navnet er knyttet til navnet på den greske vinguden Dionysos, og betyr viet til guden Dionysos.

Sist oppdatert: 1. juli 2019

Så populært er Denis:

455 gutter og 4 jenter har dette navnet.
I 2019 var Denis på 274. plass i Topp 1000 guttenavn i England/Wales 2019.

Bruk av navnet Denis i Norge og andre land:

Denis har ikke gammel tradisjon i Norge. I 1910 var det i alt 14 som het Denis og tidlig og midt på 1800-tallet var det bare 1 til 2 med navnet. Tidligere var formen Dines litt brukt. Folketellinger viser at det var 17 ved navn Dines i 1801, 22 i 1865 og 16 i 1910. Dette er veldig lave tall.

Det er langt flere Dennis enn Denis i Norge, og Dennis blir oftere gitt til barn enn Denis. De siste 10 årene har mellom 5 og 15 barn i året fått navnet Denis. I 2018 var antallet 8. Samme år fikk 87 barn navnet Dennis.

I England og Wales var Denis på 270. plass.

I USA var Denis i topp 1000 fra 1900 til 1991. Siden har navnet vært ute av topp 1000.

Formen Dennis er mer brukt også i andre land, for eksempel Sverige, Danmark og USA.

Derfor fungerer Denis godt nå:

Den viktigste grunnen til at Denis har vært brukt i Norge ser ut til å være inspirasjon fra det engelskspråklig området i Europa og USA. Bruken i engelskspråklige områder lå i forkant av bruken i Skandinavia. Det kan bety at voksne ved navn Denis i det engelskspråklige området kan ha virket på bruken i Skandinavia. Bruken i Norge kan i tillegg være hjulpet av populariteten i Sverige og Danmark. Barnebladet «Dennis» som kom ut fra 1950-årene, som også var tegneserie i Dagbladet og ble filmet, kan ha vært blant inspirasjonskilder for foreldre.

Varianter av Denis:

Deniz, Dennis, Denniz, Denny, Denys, Dines, Dionysius

Slik uttales Denis

DENN-is, med trykk på e-en

denn-IIS

Navn i samme sjanger som Denis

Adelaida, Anthony, Ariel, Bianca, Darius, Fritz, Hana, Isaac, Kajsa, Leona, Marko, Martina, Maximilian, Melanie, Milian, Molly, Niclas, Nikolas, Nikolay, Olea, Regina, Remy, Selina, Simona, Simone, Sonia, Steve, Søren, Tatjana, Tea, Tedd, Teresa, Thorvald, Tia, Toril, Troy, Wiktoria, Ågot

Du kjenner Denis fra:

Fotballspillere Denis Suárez, Denis Irwin og Denis Law, bryter Denis Tsyplenkov, filmregissør Denis Villeneuve, filosof Denis Diderot, skuespiller Denis Leary

Jentevariant(er) av Denis:

Denisa, Denise, Denize, Dionysia

Relaterte lister:

Klassiske navn
Navn med myke stoppkonsonanter (b, d, g)
Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Topp 1000 guttenavn i England/Wales 2019

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Søk andre navn

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelConrad
Neste artikkelEdwin
DEL