Jackie

Jackie

Jackie

Jackie er et unisexnavn som kan passe fint å velge nå. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 276 Sist oppdatert 23.11.21
Jackie, og Jacky, blir brukt for både gutter og jenter. Guttenavnet Jackie er opphavlig kjæleform til Jack. Jack har to opphav. Det er blant annet engelsk form av Johannes og varianten John. Johannes er kjent fra Bibelen og har hebraisk bakgrunn og betyr Gud er nådig (nådig betyr å tilgi). Jack er også litt brukt for Jacob, inspirert av den franske formen Jacques, for Jakob/Jacob. Jakob er et navn i Bibelen og fra språket hebraisk. Det betyr holde i hælen, og er forklart slik i Bibelen. Jentenavnet Jackie er blitt til som kjæleform av Jacqueline. Det er opphavlig fransk jenteform av Jacques, som er fransk form av Jakob.

Så populært er Jackie:

26 gutter og 19 jenter har dette navnet.

Bruk av navnet Jackie i Norge og andre land:

Jackie som guttenavn er kjent i Norge fra første halvdel av 1900-tallet og jentenavnet senere på 1900-tallet.

Den 01.01.2021 var det 26 gutter/menn med Jackie som første eller eneste fornavn, og 17 jenter/kvinner. For Jacky var det 8 menn og 4 kvinner.

I USA var Jackie i topp 1000 for gutter fra 1922 til 2001, med best plasseringer mellom 1930 og 1960. For jenter var Jackie i topp 1000 fra tidlig på 1900-tallet til 1996, med best plasseringer mellom rundt 1940 og 1970.

Derfor fungerer Jackie godt nå:

Jackie vil for begge kjønn helst bli brukt med inspirasjon fra utlandet, blant annet USA. Opphavlige engelske kjælenavn med i-uttale sist har kommet noe i bruk ut over 2000-tallet, særlig for jenter, slik som Hennie/Henny, Nellie/Nelly, Ellie og Jenny.

Varianter av Jackie:

Jacky, Jacob, Jakob, James, Johannes, John

Slik uttales Jackie

DSCHÆK-i, på engelsk

JÆKK-i er noe brukt på norsk

Navn i samme sjanger som Jackie

Abby, Auden, Ciara, Emy, Floyd, Greg, Ilja, Kirsty, Kristopher, Leanne, Lennon, Lester, Maikel, Maire, Maxmillian, Micheal, Mick, Olivie, Riana, Rick, Robbie, Robbin, Roderick, Romy, Rosalind, Rudolph, Shana, Shila, Sid, Sidney, Suzann, Tabitha, Trim, Zach, Zack

Du kjenner Jackie fra:

Fotballspillere Jackie Groenen og Jackie Milburn, amerikansk førstedame Jacqueline Lee «Jackie» Kennedy Onassis, skuespillere Jackie Chan, Jackie Sandler og Jackie Shroff, racerfører Jackie Stewart, baseballspiller Jackie Robinson, YouTuber Jackie Aina

Jentevariant(er) av Jackie:

Bina, Giacoma, Giàcoma, Jacky, Jacoba, Jacobea, Jacobia, Jakoba, Jakobea, Jakobia, Jakobine, Jane, Johanne

Relaterte lister:

Navn som har to vokaler inntil hverandre
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn som slutter på i-lyd
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: