Auli

Auli

Auli

Auli er et finsk unisexnavn og et norsk etternavn. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 326 Sist oppdatert 13.12.21
Auli blir brukt for begge kjønn. Opphavet er finsk. Der er Auli et opphavlig jentenavn som en regner med er kortform av Aulikki. Aulikki ble mest sannsynlig laget i 1904, men kan også ha vært brukt tidligere. Med nylaging kan Aulikki ha blitt til med å kombinere lyder en likte og endingen -ikki. Delen -ikki var da kjent fra gamle finske navn, som en endelse som viste at det var jentenavn. Auli var allerede litt i bruk i Finland fra sent på 1800-tallet, men kom etter hvert helst i bruk som kortform av Aulikki, mest som jentenavn, men også litt for gutter. Auli er også norsk etternavn. Det kommer fra norske gårdsnavn. Det er satt sammen av to deler. Delen aul kommer kanskje fra et gammelnorsk ord (alfr) som betyr grus (sand), og resten, som nesten har forsvunnet, (vin) kommer fra et ord som betyr eng og gård.

Så populært er Auli:

4 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Auli i Norge og andre land:

Auli er kjent i Finland fra 1800-tallet. For jenter ble det i Finland mye brukt fram til rundt 1980, mens noen få gutter fikk navnet særlig mellom 1900 og 1940. I 2021 er det i Finland rundt 4000 kvinner og under 10 menn med navnet.

I Norge var det den 01.01.2021 4 jenter/kvinner med Auli som første eller eneste fornavn, blant annet med finsk bakgrunn. Det var under 4 eller ingen gutter/menn. Det samtidig i alt 29 med Auli som etternavn, men 373 med den vanligere etternavnsformen Aulie.

Derfor fungerer Auli godt nå:

Auli kan brukt fordi det har mange vokaler og den godt likte stemte konsonanten l. Navn som ender på -i har også kommet mer i bruk ut over 2000-tallet, særlig for jenter, slik som for Jenny, Hennie/Henny, Nellie/Nelly, Lilly og Ellie.

Varianter av Auli:

Aulikki

Slik uttales Auli

AO-li

Navn i samme sjanger som Auli

Aaro, Ahti, Aki, Alli, Annikki, Anu, Asser, Atli, Atte, Audveig, Aura, Breki, Eemil, Eini, Enni, Esko, Falck, Hannu, Heli, Helvi, Hilla, Iiris, Ilmi, Inkeri, Jaakko, Jarkko, Jimi, Jorma, Jukka, Leena, Lidvor, Liisa, Lillebil, Milja, Paulin, Sakse, Seppo, Ulrica, Øli, Årlaug, Åsunn

Relaterte lister:

Korte navn (4 eller færre bokstaver)
Navn som begynner på en vokal
Navn som har to vokaler inntil hverandre
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn som slutter på i-lyd
Navn som slutter på i-lyd
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Sjeldne navn (færre enn 10 personer)

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler om navn: