Rani

Rani

Rani

Rani har mange mulige opphav, blant annet nordisk, arabisk og hinduistisk. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 373 Sist oppdatert 14.12.21
Rani blir brukt for begge kjønn. Som guttenavn kan Rani være en form av det arabiske Rany. Det betyr en som betrakter, som vil si en som rolig følger med på noe. Som guttenavn er Rani også opphavlig gammelnorsk, helst som Hrani på Island og senere om Rane i Norge. Navnet betyr både uvøren og høy (stor) mann. Det ble i mytologien også brukt som tilnavn (ekstra navn) om guden Odin. Som jentenavn har Rani hinduisk religiøs bakgrunn og opphav i det gamle språket sanskrit, alt dette i India. I India betyr Rani dronning. Rani har i Norge også vært i bruk som en form av Rannveig. I Rannveig betyr delen rann hus, og veig betyr styrke og dyktighet. Rani er også i bruk som etternavn. Mest sannsynlig kommer det av skikker med å brukt guttenavn som etternavn for etterkommere, blant annet i muslimske og indiske skikker.

Så populært er Rani:

36 jenter og 15 gutter har dette navnet.

Bruk av navnet Rani i Norge og andre land:

Guttenavnet Rani, helst som Hrani, har vært brukt på Island i middelalderen, men neppe i nyere tid. I Norge var navnet litt brukt som guttenavn i middelalderen, mest som Rane. I Norge kom Rane igjen litt i bruk på 1900- og 2000-tallet. Siden sent på 1900-tallet har formen Rani for gutter kommet med innvandring med indisk og muslimsk navneskikk, og neppe fra Island.

Jentenavnet Rani kom også i bruk med innvandring på 1900-tallet.

Ved inngangen til 2021 var det 15 gutter/menn med Rani som første eller eneste fornavn, 32 jenter/kvinner. Det var 6 gutter/menn som het Rane. På samme tid var det 76 med Rani som etternavn.

Derfor fungerer Rani godt nå:

Rani vil foreløpig for begge kjønn trolig mest bli brukt i familier med bakgrunn i områder der Rani er i bruk. Det vil si fra muslimsk og indisk skikk. Rani kan også bli tatt i bruk for begge kjønn fordi de har nordisk opphav, og da særlig jentenavnet har tradisjon. Navnet Rani har de godt likte stemte konsonantene r og n. Jentenavn som ender på i-lyd har kommet noe i bruk ut over 2000-tallet, både i navn med opphav i engelske kjælenavn (Jenny, Nellie) og gamle norske tradisjonsnavn (Mari, Sigri(d)). Jentenavnet Rani har blant annet bakgrunn i denne norske tradisjonen.

Varianter av Rani:

Rangvei, Rangveig, Rania, Raniya, Rannei, Ranni, Rannveig, Ranveig, Rønnaug

Slik uttales Rani

RA-ni

Navn i samme sjanger som Rani

Abhilash, Agni, Akash, Amarjeet, Ananda, Anila, Anoop, Anupama, Archana, Arushi, Avani, Baber, Bhavna, Casander, Chandan, Danish, Debbie, Dev, Dilshad, Durga, Fahmida, Ferdous, Giovanna, Jånn, Kaila, Naveen, Nena, Paz, Pushpa, Ranfrid, Sia, Sygni, Ørn

Du kjenner Rani fra:

Skuespillere Rani Mukerji, Rani Chandra og Rani Chatterjee, fotballspiller Rani Khedira, hockeyspiller Rani Rampal, dronning Rani Lakshmibai, prinsesse Rani Padmini, kampsportutøver Rani Yahya, sanger Nurafni (Rani Zamala)

Guttevariant(er) av Rani:

Hrani, Rane, Rany

Relaterte lister:

Arabiske navn
Korte navn (4 eller færre bokstaver)
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn som slutter på i-lyd
Navn som slutter på i-lyd
Navn uten æ, ø og å
Nordiske navn
Underdogs navn som brukes lite nå

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: