Tori

Tori

Tori

Tori er et unisex-navn som nå er mest (eller bare) i bruk for jenter/kvinner i Norge.
Av Babyverden 388 Sist oppdatert 24.01.23
Tori har flere opphav og blir brukt for begge kjønn. Tori er blant annet et nordisk navn fra middelalderen, opphavlig Torfrid. Det er opphavlig satt sammen av navnet på guden Tor fra nordisk gudelære, og av -frid. Navnet på guden Tor betyr dundre og tordne. Frid betyr vakker. Navnet Turid har samme opphav. Tori, og former som Torie og Tory, er også kortform av Viktoria i flere land. Viktoria er et opphavlig latinsk navn som betyr seier, og har samme bakgrunn som det engelske ordet victory. På finsk er Tori guttenavn, og har blitt til som kortform av Nestor. Nestor er et gresk guttenavn. Betydningen er usikker, men blir blant annet forklart som å komme hjem. Ordet nestor om den eldste og erfarne kommer fra navnet som kan ha blitt assosiert med den betydningen, og er ikke opphav til navnet.

Så populært er Tori:

203 personer har dette navnet.
I 2021 var Tori på 993. plass i Topp 1000 jentenavn i USA 2021.

Bruk av navnet Tori i Norge og andre land:

Tori har flere hundre år gammel tradisjon som jentenavn i Norge, og før det blant annet som Torrid. Det siste hundreåret har navnet særlig blitt brukt i andre halvdelen av 1900-tallet, trolig helst med gammel norsk bakgrunn.

Den 01.01.2022 var det 203 jenter/kvinner med Tori som første eller eneste fornavn i Norge, og under 4 eller ingen gutter/menn. Tori var da på 971. plass for navn på jenter/kvinner i befolkningen i Norge.

I Finland er navnet brukt for mellom 5 og 25 av hvert kjønn (per 16.01.2023).

I USA har Tori vært i topp 1000 for jenter siden 1959. Beste plassering var 142. plass i 1994. Utover 2000-tallet har bruken falt kraftig, og Tori var nede på 993. plass i 2021.

Derfor fungerer Tori godt nå:

Navnet blir særlig brukt fordi det har nordisk opphav og gammel norsk tradisjon.

Varianter av Tori:

Thorer, Torfrid, Torry, Turid, Tøri, Victoria, Viktoria

Slik uttales Tori

TOO-ri, med norsk bakgrunn

TÅ-ri, med utenlandsk bakgrunn

Navn i samme sjanger som Tori

Abigail, Adine, Aliya, Anea, Annabelle, Annicken, Ashley, Betsy, Carrie, Daxton, Dominic, Don, Elvin, Faith, Halfdan, Jordan, Jorge, Jose, Julianne, Kastor, Katherine, Kayla, Leja, Margaret, Marlon, Mary, Melody, Nellie, Roman, Sheila, Thobias, Thordis, Timian, Toralv, Torry

Du kjenner Tori fra:

Skuespillere Tori Spelling, Tori Allen-Martin og Tori Anderson, sanger Tori Amos, sanger og låtskriver Tori Kelly (Victoria Loren Kelly), pianist Tori Stødle, kunstner Tori Wrånes, tv-personlighet Tori Roloff, musikkartister Tori Deal og Tori Evans, volleyballspiller Tori Dilfer

Guttevariant(er) av Tori:

Nestor, Victoria, Viktor

Relaterte lister:

Korte navn (4 eller færre bokstaver)
Navn som slutter på i-lyd
Navn som slutter på i-lyd
Navn uten æ, ø og å
Topp 1000 jentenavn i USA 2021
Topp 1000 jentenavn USA 2020
Topp 1000 jentenavn USA 2019
Topp 1000 jentenavn USA 2018

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: