Joan

Joan

Joan

Joan er et unisex-navn.
Av Babyverden 429 Sist oppdatert 02.08.22
Joan blir brukt for begge kjønn, mest for jenter. For jenter er Joan engelsk form av Johanna. Johanna finnes i Bibelen som jenteform til Johannes. Johanna og Johanne har også senere uavhengig av bibel-bruken blitt tatt i bruk som jenteform av Johannes. Alle disse navnene er bibelske navn med hebraisk bakgrunn og betyr Gud er nådig (Gud tilgir). Joan er brukt for gutter på svensk, nederlandsk og katalansk (i Spania), tidligere også i Norge. Også det har opphav i Johannes. Guttenavnet, særlig på svensk, er en nær variant til Johan med trykk på første staving.

Så populært er Joan:

204 jenter og 56 gutter har dette navnet.
I 2018 var Joan på 95. plass i Topp 100 guttenavn i Spania 2018.

Bruk av navnet Joan i Norge og andre land:

I Norge har Joan blitt brukt for begge kjønn siden 1800-tallet.

For gutter var det brukt med denne skrivemåten fra 1100- til 1400-tallet, og igjen på 1700- og 1800-tallet, hele veien med trykk på første staving i uttalen. Fra rundt 1600-/1700-tallet har guttenavnet mest fått skrivemåten Johan, som ut over 1900-tallet mer og mer har fått h-en uttalt og trykket på siste staving.

For jenter i Norge finnes Joan i skrift fra tidlig på 1800-tallet, eller kanskje før. Det kan være påvirkning fra engelsk, eller en forenkling av Johanne i Norge.

Den 01.01.2022 var det i Norge 203 jenter/kvinner med Joan som første eller eneste fornavn, og var da på 969. plass for navn på jenter/kvinner i befolkningen i Norge. På samme tid var det 50 gutter/menn med Joan som første eller eneste fornavn.

I Spania har Joan vært i topp 100 for gutter mange år, senest i 2018.

Derfor fungerer Joan godt nå:

For jenter kan Joan bli brukt med inspirasjon fra engelsk, eller fra eldre norsk bruk. For gutter kan Joan bli brukt på grunn av eldre skrivemåte, eller på grunn av eldre uttale for Johan, med trykk på første staving og uten h-uttale.

Varianter av Joan:

Gianna, Giovanna, Jane, Janne, Jeanne, Jenni, Jianna, Joana, Joanna, Johanna, Johanne, Juana

Slik uttales Joan

JO-an, er norsk uttale for gutter, og kan også være eldre norsk uttale for jenter. Dagens norske uttale for jenter er helst de engelske uttalene.

DSCHØON, på britisk engelsk

DSCHÅON, på amerikansk engelsk

dschå-AN, på katalansk

Navn i samme sjanger som Joan

Africa, Armann, Benny, Blanca, Carla, Carolina, Danny, Dario, Eddie, Francis, Hannele, Hatice, Isaiah, Ismael, Jacqueline, Jamila, Jason, Joacim, Kenny, Kian, Marc, Mario, Marvin, Melady, Miranda, Natasha, Osvald, Ryan, Savannah, Sharon, Ted, Timothy, Violeta, Zachary, Zoey

Du kjenner Joan fra:

Sangere og låtskrivere Joan Jett og Joan Armatrading, musikere Joan Baez og Joan Wasser, skuespillere Joan Collins, Joan Cusack, Joan Plowright, Joan Crawford, Joan Allen og Joan Rivers, kunstner Joan Miró, komponist Joan Baptista Pla, friidrettsutøver Joan Benoit

Guttevariant(er) av Joan:

Giovanni, Hans, Jack, Jan, Jean, Jens, Joao, Johan, Johannes, John, Jon, Juan, Jøns

Relaterte lister:

Bibelnavn
Korte navn (4 eller færre bokstaver)
Navn som ender på konsonant
Navn som har to vokaler inntil hverandre
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Topp 100 guttenavn i Spania 2018
Topp 100 guttenavn i Spania 2017
Topp 100 guttenavn i Spania 2016
Topp 100 guttenavn i Spania 2015
Topp 100 guttenavn i Spania 2014
Topp 100 guttenavn i Spania 2013

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: