Mars

Mars

Mars

Mars er et kort unisex-navn som passer godt inn i trender nå. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 106 Sist oppdatert 21.06.22
Mars har vært brukt for begge kjønn i Norge, og helst for gutter/menn i andre land. Navnet har blitt til på flere måter. Særlig utenfor Norge har navnet Mars blitt tatt dirkete fra navnet på den romerske krigsguden. I Norge har det mest blitt til som kortform av navn som begynner på Mar-. Det kan være navn som Marselius, Marseline, Martin og Martinus. Alle disse navnene kommer fra det romerske gudenavnet Mars. Betydningen av navnet for krigsguden er ukjent. Mars er også i bruk som etternavn. Det kan komme av at fornavn har blitt tatt i bruk som etternavn blant annet i Tyskland. Der har Mars har vært i bruk som fornavn, som kortform av navn som begynner med Mar.

Så populært er Mars:

8 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Mars i Norge og andre land:

I Norge har Mars blitt brukt for begge kjønn siden 1700-tallet og kanskje før. Mest sannsynlig har navnet Mars i Norge bakgrunn i kortformer av Marselius og Marseline, og kanskje også av Martinus. Navnet finnes sjelden i folketellingene, men for hundre eller flere personer i alt for begge kjønn i kirkebøkene. Noen få er nyfødte barn. Sannsynligvis er det meste av navnebruken uoffisielle kortformer for personer med lengre navn.

Den 01.01.2022 var det i Norge 7 gutter/menn med Mars som første eller eneste fornavn. I alt 6 hadde Mars som etternavn.

Mars er i bruk som fornavn blant annet i Tyskland, der det er kjent siden 1700-tallet.

Mars har ikke vært inne blant tusen på topp for fødte i USA på 1900- og 2000-tallet.

Derfor fungerer Mars godt nå:

Mars kan bli brukt fordi det er inspirert fra den romerske krigsguden eller fra måneden mars. Eller det kan være hentet fra den gamle norske tradisjonen, som for det meste har vært bruk av Mars for begge kjønn som et uoffisielt fornavn.

Varianter av Mars:

Marceli, Marcello, Marcelo, March, Marchel, Markell, Marselius, Marzell

Slik uttales Mars

MARS, der RS ofte blir uttalt som én lyd på Østlandet, i Trøndelag og deler av Nord-Norge, men som to lyder ellers

Navn i samme sjanger som Mars

Aldis, Apollo, Ariadne, Artemis, Avery, Bowen, Cordelia, Delphine, Elda, Ernest, Finnian, Franklin, Goldie, Hamilton, Jay, Jupiter, Luella, Marlo, Martia, Marty, Marvell, Maryn, Meadow, Millicent, Monty, Napoleon, Romario, Sakris, Sloane, Venus, Wade, Wilmar, Zola

Du kjenner Mars fra:

Musikere Mars Lasar og Mars Williams, rapper Mars (Mario Delgado), musiker og låtskriver Mars Bonfire (Dennis Edmonton), sanger og produsent Bruno Mars (Peter Gene Hernandez)

Jentevariant(er) av Mars:

Celina, Celine, Marcela, Marcelie, Marcelina, Markellina, Selina, Seline

Relaterte lister:

Himmelske navn
Klassiske navn
Korte navn (4 eller færre bokstaver)
Naturnavn
Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten æ, ø og å
Sjeldne navn (færre enn 10 personer)

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: