Tonny

Tonny

Tonny

Tonny er et unisexnavn som kan passe bra å velge nå. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 187 Sist oppdatert 23.11.21
Tonny er for gutter opphavlig kjæleform av Anton. For jenter er det både kjæleform av Antonia og Antonette, med bakgrunn fra Anton. Anton kommer fra latinske Antonius. Navnet Antonius var opprinnelig et latinsk etternavn, og det er usikkert hva navnet betyr. Endingen -ette er opphavlig en fransk ending i kjælenavn laget av fornavn. I Norge har Tonny også kommet fra Tonje, som har opphav både fra det eldre nordiske Torny og fra Antonie. Torny er et nordisk navn fra middelalderen. Det er satt sammen av navnet fra guden Tor og av delen ny om tilsvarer ny i dag. Navnet på guden Tor betyr dundre og tordne.

Så populært er Tonny:

302 gutter og 102 jenter har dette navnet.

Bruk av navnet Tonny i Norge og andre land:

Tonny, Tonni, Tony og Toni er kjent for gutter og jenter i Norge fra andre halvdelen av 1800-tallet.

Den 01.01.2021 var det 299 gutter/menn med Tonny som første eller eneste fornavn, og 113 jenter/kvinner. Tonny var da på 692. plass for navn på gutter/menn i befolkningen i Norge. For Tonni var det 14 menn og 4 kvinner.

Derfor fungerer Tonny godt nå:

Tonny kan bli brukt fordi det har tradisjon, og med inspirasjon fra utlandet. Navnet har tydelig stemt n og er kort, som begge deler er populært på 2000-tallet. Navn som kan være opphavlige engelske kjælenavn med i-lyd sist har også kommet noe i bruk ut over 2000-tallet, særlig for jenter, slik som Hennie/Henny, Nellie/Nelly, Ellie og Jenny.

Varianter av Tonny:

Anthony, Anton, Antoni, Antonius, Tonette, Toni, Tonie, Tonni, Tony, Torny, Toyni

Slik uttales Tonny

TÅNN-i

Navn i samme sjanger som Tonny

Agne, Aril, Arnvid, Astor, Audny, Betty, Bitten, Cindy, Egon, Eliza, Gjøran, Gudny, Gunvald, Gørill, Halfdan, Jette, Judit, Kira, Kristofer, Lilian, Lillan, Madelene, Marton, Mikaela, Oddny, Thorhild, Toini, Tomm, Torkild, Tov, Turi, Venche, Vinsjans, Wibecke, Wigdis, Willem, Åsny

Du kjenner Tonny fra:

Fotballspillere Tonny Brochmann, Tonny van Leeuwen, Tonny van der Linden og Tonny Trindade de Vilhena, forfatter Tonny Gulløv, musiker Tonny Koeswoyo, musikkartist Tonny Nesse, badmintonspiller Tonny Ahm, rapper Tonny Việt, arkitekt Tonny Zwollo

Jentevariant(er) av Tonny:

Antonette, Antonia, Toni, Tonje, Tonni, Tony, Torny

Relaterte lister:

Klassiske navn
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn som slutter på i-lyd
Navn som slutter på i-lyd
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Nordiske navn

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: