Roan

Roan

Roan

Roan er et unisex-navn.
Av Babyverden 177 Sist oppdatert 24.04.23
Roan kan ha flere opphav. Roan og varianten Ronne som guttenavn har blitt til fra et eldre nederlandsk navn som betyr ravn (fuglen). Bruk av ord for ravn i gamle navn i Nord-Europa, også i Norge, kan komme av at ravnene Hugin og Munin sto sentralt i gammel religion i hele dette området. Roan som guttenavn kan også ha blitt til som forkorting av Hieronymus. Hieronymus er opphavlig et gresk navn. Det består av to deler som betyr hellig (hieros) og navn (onoma). Roan er også jentenavn, men med ukjent opphav. Roan er også et norsk etternavn. Det kommer fra stedsnavnet Roan som fins flere steder. Opphavet til stedsnavnene er usikkert, men det kan være gammelnordisk roda som betyr stang, og som har blitt brukt om en spiss fjelltopp på slike steder.

Så populært er Roan:

17 gutter og 6 jenter har dette navnet.
I 2021 var Roan på 825. plass i Topp 1000 guttenavn i England/Wales 2021.
I 2022 var Roan på 70. plass i Topp 100 guttenavn i Nederland 2022.

Bruk av navnet Roan i Norge og andre land:

Roan har vært brukt som guttenavn i Norge siden midten av 1800-tallet, men kan ha annet opphav enn på nederlandsk. Nyere bruk av navnet kan særlig ha kommet med innvandring siden rundt år 2000.

Den 01.01.2023 var det 17 gutter/menn med Roan som første eller eneste fornavn, og 6 jenter/kvinner. I alt 57 het da Roan som etternavn.

På nederlandsk har Roan og andre muntlige former av andre navn kommet mye i bruk som offisielle navn fra 1980/90-årene. Roan kom i bruk som offisielt navn fra andre halvdelen av 1980-tallet. Bruken økte fra rundt 2000, og særlig fra 2008. Det beste året var 2010, med 34. plass for gutter. Etter det har bruken igjen sunket mye. I 2022 var Roan på 70. plass for gutter i Nederland.

I England og Wales var Roan på 825. plass for gutter i 2021.

Derfor fungerer Roan godt nå:

Bruk av Roan kan bli inspirert fra Nederland og nordlige Belgia (Flandern). Navnet har de mye brukte stemte konsonantene r og n, og det har to vokaler inntil hver andre i hver sine stavelser – oa, uttalt åa på nederlandsk. Roan er også et naturnavn, fra fuglen ravn.

Varianter av Roan:

Gerolamo, Gerome, Geròlamo, Gérôme, Hieronymus, Hjeronimus, Hrafn, Jerome, Jeronimo, Jeronimus, Jerry, Jerónimo, Jérôme, Rafn, Ravn

Slik uttales Roan

RÅ-an

RÅO-æn

Navn i samme sjanger som Roan

Ajay, Anthon, Arthika, Benjaminas, Billy, Boas, Christophe, Dara, Edwart, Elia, Eoin, Franka, Freddie, Henryk, Huge, Isaah, Jaxon, Joella, Josh, Kayden, Kevin, Kyle, Markas, Martines, Mitchell, Muhammet, Odai, Odrun, Roberta, Ronan, Rua, Scarlet, Sonny, Tadas, Theodore, Zach

Du kjenner Roan fra:

Skuespiller Roan Curtis, sanger og låtskriver Roan Ash, forfatter Roan Parrish

Jentevariant(er) av Roan:

Gerometta, Jeromine, Jéromine, Ronneke

Relaterte lister:

Korte navn (4 eller færre bokstaver)
Navn som ender på konsonant
Navn som har to vokaler inntil hverandre
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten æ, ø og å
Topp 1000 guttenavn i England/Wales 2021
Topp 1000 guttenavn i England/Wales 2020
Topp 1000 guttenavn i England/Wales 2019
Topp 100 guttenavn i Nederland 2022

 

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: