Raja

Raja

Raja

Raja er et unisexnavn. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 198 Sist oppdatert 15.02.22
Raja blir brukt for både gutter og jenter, og har flere opphav. Raja har blant annet arabisk opphav, der det betyr håp og ønske. På arabisk blir navnet brukt for begge kjønn. Raja er også et russisk jentenavn, med opphav i de eldre russiske Raisa og Iraida, og det har blitt til som kjæleform av Rakhil (Rakel). Det russiske navnet Raisa blir forklart med opphav fra et gresk ord radio, som betyr lett arbeid, uten slit. Iraida har også gresk opphav, og betyr heltinne. Rakel er et hebraisk navn fra Bibelen. Det betyr lam, som vil si en ung sau. Det finske jentenavnet Raja kommer dels fra det finske Raija som betyr lys, og fra det russiske navnet. Raja, ofte som Raya, er et indisk guttenavn som betyr konge, elvestrøm dynamikk og kraft. På tysk er Raja, særlig som Raya, kvinnelig kortform fra tyske Raymund. Raymund består av to deler som betyr avgjørelse, og beskyttelse og beskytter. Raja er i bruk som etternavn. Det kommer helst av den muslimske tradisjonen med å gi fedres fornavn som etternavn for barn eller barnebarn.

Så populært er Raja:

129 gutter og 36 jenter har dette navnet.
I 2020 var Raja på 856. plass i Topp 1000 guttenavn i England/Wales 2020.

Bruk av navnet Raja i Norge og andre land:

I Norge er Raja brukt som jentenavn siden 1700-tallet, og særlig fra midt 1800-tallet, bl.a. Snåsa. Mest sannsynlig kom denne gamle bruken for jenter fra finsk. Fra sent på 1900-tallet har Raja kommet mye i bruk som fornavn for begge kjønn, og som etternavn.

Den 01.01.2022 var det i Norge 129 gutter/menn med Raja som første eller eneste fornavn, 36 jenter/kvinner. For Raya var det 28 kvinner. I alt 427 hadde Raja som etternavn.

I England og Wales var Raja på 856. plass for gutter i 2020.

Derfor fungerer Raja godt nå:

Raja blir mest brukt for begge kjønn i familier med muslimsk navnetradisjon. Navnet har også gammel norsk tradisjon for jenter.

Varianter av Raja:

Raya, Raymund, Reimund

Slik uttales Raja

radscha, for det arabiske navnet

raja

Navn i samme sjanger som Raja

Adi, Baha, Djamila, Eila, Fatimah, Gul, Haider, Hayat, Jalil, Leja, Manish, Marcos, Muhammed, Naima, Nassim, Naveen, Neha, Pushpa, Raheem, Rahim, Rajab, Rashad, Rauf, Rawda, Ruqayya, Sad, Safi, Saif, Salima, Sapna, Sayyid, Shakil, Shukriya, Tabassum

Du kjenner Raja fra:

Musiker Raja Ram, rapper Raja Kumari, basketballspiller Raja Bell, astronaut Raja Chari, skuespillere Raja Chaudhary, Raja Farah, Raja Gosavi, Raja Ilya og Raja Ema, dragartist og sminkør Raja Gemini (Sutan Ibrahim Karim Amrullah), politiker Abid Raja

Jentevariant(er) av Raja:

Iraida, Raia, Raija, Raisa, Rakel, Rakhil, Raya

Relaterte lister:

Arabiske navn
Klassiske navn
Korte navn (4 eller færre bokstaver)
Navn med vakker betydning
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn som slutter på a
Navn uten æ, ø og å
Tyske navn
Topp 1000 guttenavn i England/Wales 2020
Topp 1000 guttenavn i England/Wales 2019

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: