Perle

Perle

Perle

Perle er et unisex-navn som brukes mest (eller bare?) til jenter/kvinner i Norge foreløpig. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 797 Sist oppdatert 29.03.22
Perle er både jente- og guttenavn. Som kvinnenavn er Perle både en variant av Perla, og en jødisk navneform brukt på 1800-tallet. Perla har blitt til på spansk og italiensk av ordet perla, og dels som oversettelse av det engelske navnet Pearl, alle disse ordene med betydningen perle. I Norge kan Perle også ha blitt laget av navnet Per. Som guttenavn var Perle litt brukt i Norge på 1800-tallet. Det er mest sannsynlig laget av Per. Per er en skandinavisk form av Peter. Peter er navnet på en av Jesu disipler, og navnet kommer fra det greske Petros som betyr stein eller klippe.

Så populært er Perle:

30 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Perle i Norge og andre land:

Perle og Perla kom i bruk på flere språk på 1800-tallet. Begge navnene kom i bruk i Norge fra andre halvdel av 1800-tallet, og ble særlig brukt tidlig på 1900-tallet.

Den 01.01.2022 var det i Norge 29 jenter/kvinner med Perle som første eller eneste fornavn, og 50 Perla. Det var under 4 og kanskje ingen gutter/menn med Perle som første eller eneste fornavn.

Derfor fungerer Perle godt nå:

Perle kan bli brukt fordi foreldre henter fram navn brukt tidlig på 1900-tallet, slik det er mye av ut over 2000-tallet. Dessuten minner det om perler i smykker. Navnet har også de mye brukte konsonantlydene r og l.

Varianter av Perle:

Pearl, Perla

Slik uttales Perle

PÆR-le

PÆRL-e, der rl blir til én lyd på Østlandet, i Trøndelag og i deler av Nord-Norge

Navn i samme sjanger som Perle

Berly, Bertram, Engel, Erlan, Erlaug, Erlen, Erlina, Erlind, Fredd, Geirid, Goldie, Gudvin, Hillgunn, Ingbjørn, Ingvei, Kårstein, Nordahl, Oleiv, Olov, Pergot, Perlita, Perly, Pernilla, Pernilske, Perpetua, Perrine, Persephone, Remine, Signhild, Tobine, Torvid, Vesper

Relaterte lister:

Naturnavn
Navn fra steiner og smykkesteiner
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten æ, ø og å
Underdogs navn som brukes lite nå

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: