Ahl

Ahl

Ahl

Ahl er et unisex-navn.
Av Babyverden 472 Sist oppdatert 06.11.23
Ahl er en opphavlig svensk variant av guttenavnene Alv og Alf. Det er også norsk kortform av jentenavn med Adel- eller Al- først i navnet, som Adelheid, Alise og Alis. Alv, og den mer vanlige varianten Alf, er et gammelt nordisk navn fra før år 1000. Det har to opphav. Vanligst forklaring er det mytiske vesenet alv. Det er også kortform av gamle nordiske navn som er satt sammen av ord for edel slekt og ulv. Det var opphavlig AþawulfaR og ble til på samme måten i Norden som Adolf på tysk. I jentenavnet Adelheid, fra tysk, og den kortere formen Alise, betyr Adel- og Al- også edel slekt. Dessuten er skrivemåten Al er på engelsk mye brukt med opphav i kortform av guttenavn som begynner med Al-, som Alan, Albert, Alexander og Alfred. Ahl fins også som etternavn. Det har blant annet opphav fra et stedsnavn på Jylland i Danmark, men kan også ha blitt til på svensk fra fornavnet Ahl. Dessuten er guttenavnet Ahl kjent gjennom etternavnet Ahlsen.

Så populært er Ahl:

Bruk av navnet Ahl i Norge og andre land:

Guttenavnet Ahl var mye brukt i Bohuslän og Dalsland i Sverige fram til 1800-tallet. Dette er grenseområder til Norge, og navnet kom til Norge med innvandring derfra. I Norge har guttenavnet særlig blitt brukt i Østfold. Jentenavnet Ahl har særlig blitt brukt i Vestfold (mest Stokke) og på Sunnmøre (mest Vanylven inkludert Syvde, like øst for Stadlandet). Skrivemåten Al er mindre brukt for begge kjønn. Navnet Ahl er i dag lite brukt for begge kjønn.

Den 01.01.2023 var det under 4 eller ingen med Ahl som første eller eneste fornavn for begge kjønn. Ahl er i bruk som andre fornavn for gutter/menn. På samme tid var det 79 gutter/menn med Al som første eller eneste fornavn. I alt 11 hadde på samme tid Ahl som etternavn, og 11 Al.

Derfor fungerer Ahl godt nå:

Ahl kan bli brukt for begge kjønn. Det er mest fordi det har tradisjon, og guttenavnet også fordi det har bakgrunn i gammel nordisk mytologi. Navnet har den tydelig stemte konsonanten l, som mange foreldre liker.

Varianter av Ahl:

Adelheid, Adolf, Adolfa, Afolfine, Al, Alf, Alfa, Alis, Alise, Alv, Alva

Slik uttales Ahl

AAL

Navn i samme sjanger som Ahl

Adah, Ahsen, Ahti, Ahto, Aliah, Avah, Daliah, Diah, Dianah, Eah, Ellah, Ezrah, Fridah, Hanah, Isaah, Jahne, Jennah, Jesiah, Johannah, Lailah, Lanah, Laylah, Leanah, Leannah, Leiah, Leneah, Liah, Linah, Lineah, Linneah, Lunah, Mahlin, Miah, Mikah, Minah

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: