Kriss

Kriss

Kriss

Navnet Kriss kan brukes til både jenter og gutter. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 491 Sist oppdatert 31.08.21
Kriss er variant av Kris og Chris. Det er normalt kortformer av engelske Christopher. Kris og Chris har også blitt til som kortformer av Christian, Christine og Christina, og av de samme navnene med K først, blant annet Kristoffer. Det vil si at Kriss og Kris blir brukt for begge kjønn. Kristoffer kommer fra gresk og betyr han som bærer Kristus. Navnet kommer fra en helgen på 200-tallet som ifølge en fortelling skal ha båret Kristus i omskapt form over en elv, og fikk kallenavnet Kristoffer etter det. Kristian er gresk og var først et kallenavn på kristne. Bakgrunnen for navnet er Kristus, som er gresk for det hebraiske Massias, som betyr herrens salvede. Det vil si en som er knyttet til Gud ved en seremoni med påsmøring av salve. Kristine og Kristina har samme opphav som Kristian, men brukt om jenter.

Så populært er Kriss:

38 gutter og 14 jenter har dette navnet.

Bruk av navnet Kriss i Norge og andre land:

Kriss og andre varianter har vært noe brukt for gutter i Norge fra tidlig på av 1900-tallet, og for jenter fra rundt 1930. Skrivemåten Kriss har vært lite brukt. Særlig Chris og Kris hadde en topp iNorge rundt 1990, men Chris har blitt brukt rundt ti ganger så mye som Kris.

På 2000-tallet har særlig Chris blitt brukt, og mest for gutter.

Den 01.01.2021 var det 32 gutter/menn med Kriss som første eller eneste fornavn, og 10 jenter/kvinner som het Kriss.

På samme tid var det 1547 gutter/menn og 13 jenter/kvinner som het Chris, 91 gutter/menn som het Chriss og 141 gutter/menn og 8 jenter/kvinner som het Kris.

Kriss er mer en norsk enn engelsk form, og denne skrivemåten har ikke vært blant de tusen vanligste navnene i USA, verken for gutter eller jenter. Denne skrivemåten har også vært ubetydelig brukt i Danmark og Sverige.

Derfor fungerer Kriss godt nå:

Kriss blir brukt fordi navnene Chris og Kris er kjent særlig fra USA gjennom mediene, og fordi det er et kort og greit navn å si.

Varianter av Kriss:

Chris, Chrisopher, Chriss, Christen, Christer, Christian, Christiano, Cristian, Cristiano, Kris, Kristen, Krister, Kristian, Kristinn, Kristjan, Kristoffer, Krystian, Risto, Tian

Slik uttales Kriss

KRISS

Navn i samme sjanger som Kriss

Alissa, Anthon, Asser, Basse, Bjarke, Cherryl, Connor, Debbie, Deniss, Edvarda, Hasse, Ilsa, Iness, Ingebjørn, Jossef, Kirby, Kristinn, Kristlaug, Kristopher, Laurence, Laurine, Lavin, Lissi, Molfrid, Morthen, Nynne, Severine, Ulricke, Unny, Victory, Åsfrid

Du kjenner Kriss fra:

Politiker Kriss Rokkan Iversen, rapper Kriss (Kristoffer Tømmerbakke), friidrettsutøver Kriss Akabusi, rugbyspiller Kriss Brining, musikere Kriss Hades og Kriss Stemland, musikkartister Kriss Tee Hang, Kriss Newtone og Kriss Liss, skuespiller Kriss Hatta

Jentevariant(er) av Kriss:

Chris, Christina, Christine, Kris, Kristina, Kristine, Kristoffa

Relaterte lister:

Klassiske navn
Navn som ender på konsonant
Navn uten æ, ø og å

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: