Ally

Ally

Ally

Ally er et unisexnavn som foreløpig er mest brukt til jenter/kvinner i Norge nå. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 270 Sist oppdatert 25.11.21
For jenter har Ally på engelsk blitt til som kjæleform av Alison. Alison er opphavlig fransk navn laget av Alice. Delen -on er en gammel fransk kjælenavn-ending og betyr liten. Alice kommer fra tyske Adelheid som betyr edel/god slekt og skjønnhet. Adelheid ble til tyske Alis på 1100-tallet, og senere Alice på fransk og engelsk. Allison er også brukt som etternavn. Det kan enten være jentenavnet brukt som etternavn for etterkommere av kvinner som het Alison, eller fra et britisk etternavn satt sammen av guttenavnet Alan og son-endelse. Alan er sannsynligvis fra keltisk språk (blant annet nord i Frankrike) og kan bety liten sten. Ally, og Alli, kan for begge kjønn også være blitt til som kortform av flere navn med Al- først, slik som Aleksandra og Aleksander. Aleksandra er jenteform av guttenavnet Aleksander. Aleksander er et gresk navn. Alex/Aleks betyr beskytte og hjelpe og ander betyr menneske og mann. Ally er også i bruk som etternavn, men med ukjent betydning.

Så populært er Ally:

31 jenter og 5 gutter har dette navnet.

Bruk av navnet Ally i Norge og andre land:

I Norge var Ally brukt for jenter særlig i første halvdelen av 1900-tallet. Bruk som guttenavn har helst kommet fra rundt år 2000.

Den 01.01.2021 var det 34 jenter/kvinner med Ally som første eller eneste fornavn, og 5 gutter/menn. I alt 20 hadde på samme tid Ally som etternavn.

I USA var Ally i topp 1000 for jenter fra 1998 til 2016, med 417. plass i 1998 som det beste.

Derfor fungerer Ally godt nå:

Siden Ally var brukt for jenter tidlig på 1900-tallet, kan det passe å ta det fram igjen. Mange navn fra den tiden har kommet i bruk på nytt ut over 2000-tallet. Det samme har opphavlige engelske kjælenavn med i-lyd sist, særlig jentenavn, slik som Hennie/Henny, Nellie/Nelly, Ellie og Jenny. For gutter kan bruk av Ally bli inspirert fra utlandet gjennom medier.

Varianter av Ally:

Aleks, Aleksandra, Alex, Alexandra, Allie, Aly, Sandra

Slik uttales Ally

ÆL-i, på engelsk

ALL-i , på norsk

Navn i samme sjanger som Ally

Alec, Ales, Barnaby, Billy, Bobbie, Cam, Cathrina, Cherryl, Eryl, Evina, Gail, Gent, Gerny, Halo, Hanny, Isaiah, Kilian, Lance, Landon, Laurence, Lauri, Lindsay, Maggi, Mandy, Mikel, Mitchell, Muriel, Rainbow, Ralphie, Sheryl, Von, Wally, Zachary, Åsulf

Du kjenner Ally fra:

Tv-seriene «Ally McBeal» og «Austin & Ally», skuespillere Ally Sheedy, Ally Beardsley, Ally Maki og Ally Walker, fotballspillere Ally McCoist og Ally Taylor, sanger Ally Brooke, gitarist og sanger Ally Venable, forfatter Ally Carter, programleder Ally Iskandar

Guttevariant(er) av Ally:

Aleks, Aleksa, Aleksander, Alessandro, Alexander, Alexandre, Sander, Xander, Zander

Relaterte lister:

Korte navn (4 eller færre bokstaver)
Navn som begynner på en vokal
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn som slutter på i-lyd
Navn som slutter på i-lyd
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Tyske navn

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler om navn: