Iver er både eldre østlandsk talemålsform og skrivemåte med dansk bakgrunn for navnet Ivar. Navnet har opphav i norsk, svensk og dansk språk, og har vært i bruk i over tusen år. Betydningen er man ikke sikker på, men iv betyr enten barlind (en tresort) eller kommer fra det mytologiske gudenavnet Ing (også kjent som Frøy) – guden for vekst og god avling. Delen -er (-ar i Ivar) betyr kriger eller spyd.

Publisert: 9. august 2018   -   Oppdatert: 19. februar 2019

Så populært er Iver:

I 2018 var Iver på 44. plass over de mest populære navnene gitt til gutter.

I 2017 var Iver på 44. plass over de mest populære navnene gitt til gutter.

I 2016 var Iver på 45. plass over de mest populære navnene gitt til gutter.

Bruk av navnet Iver i Norge og andre land:

Navnet i formene Ivar, Iver og Iva har vært i bruk de siste tusen årene. Iva er dialektform fra nordlige deler av østlandet og vestlandet, og videre nordover. Samlet sett var navnet sannsynligvis blant topp ti for gutter på 1400-tallet. Fra cirka 1850 dalte bruken av Iver, og formen Ivar tok over. Navnet var kjent fra middelalderen, da som Ívarr. Fra midten av 1800-tallet og fram til midten av 1900-tallet var Ivar mye brukt.

Fra rundt 1990 ble Iver igjen tatt mer i bruk, og økte raskt. I 2015 var navnet på 50. plass, og har fortsatt å stige de neste årene. I 2018 var Iver på 44. plass og 172 barn fikk navnet. Det er for tidlig å si om toppen er nådd og at vi ser bruken flater ut, eller om økningen fortsetter.

Iver har vært lite brukt i andre land, men litt i Danmark. På 1900-tallet, særlig de første to tiårene, var Ivar i bruk i Sverige. I Danmark er Ivar og Iver omtrent like mye brukt fram til cirka 1970. Nå er bruken av navnene i Danmark helt ubetydelig med mellom 0 og 2 nye navnebærere hvert år.

I Sverige er Iver i ubetydelig bruk, men Ivar var blant topp 100 i 2010 og på 76. plass i 2017.

I USA finner man ikke Ivar eller Iver i topp 1000 de siste vel hundre årene.

Derfor fungerer Iver godt nå:

Med lite bruk i andre land, tyder Ivers popularitet på at det er norsk tradisjon som gjør navnet populært. Navnet er også passelig gammelt i den forstand at få kjenner noen som heter Iver, men navnet er å finne lenger bak i slekten.

Varianter av Iver:

Ivar, Iva, Iverin, Iffuer

Slik uttales Iver:
II-ver, med lang i-uttale.

Navn i samme sjanger som Iver:
Torkel, Tørris, Terje, Tellef, Tallak, Tore, Ellef, Bjørn, Bjørne, Ådne, Elling, Even, Ener, Erik, Kjell

Du kjenner Iver fra:

 

Jentevariant av Iver:

Ivara, Ivarda, Ivardine, Iverdine, Ivarina, Iverine, Ivarna, Iverise

Kilde: Navneforsker Ivar Utne

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelOdin
Neste artikkelTheodor
DEL