Rana

Rana

Rana

Rana er et unisex-navn.
Av Babyverden 261 Sist oppdatert 24.01.23
Rana har flere opphav og blir brukt for begge kjønn. I Norge er Rana en gammel kortform av jentenavn med Ran- og Ragn- først, slik som Randi, Ragnhild og Rannveig. I slike navn er opphavet det gamle nordiske Ragn, som betyr avgjørelse. For Rannveig kan delen også bety hus (hushold). På arabisk er Rana jentenavn og betyr myk. På hinduisk er det brukt for begge kjønn med ulike betydninger og opphav i det eldre indiske språket sanskrit. Som hinduisk guttenavn betyr det glede. Og som jentenavn betyr det der mumling og er navn på en hinduisk gudinne. Rana er også etternavn. Det kan være blitt til fra det hinduiske guttenavnet, men er også et indisk etternavn som betyr konge.

Så populært er Rana:

236 jenter og 37 gutter har dette navnet.

Bruk av navnet Rana i Norge og andre land:

Rana ble brukt som jentenavn i Norge på 1800-tallet og kanskje før, med gammelt nordisk opphav. Blant nålevende har Rana har særlig kommet med innvandring særlig siden 1970-årene, mest med muslimsk innvandring. Siden mye av innvandringen er fra Pakistan, kan navnet blant disse ha både muslimsk og hinduisk bakgrunn.

Den 01.01.2022 var det 215 jenter/kvinner med Rana som første eller eneste fornavn i Norge, og 31 gutter/menn. Rana var da på 946. plass for navn på jenter/kvinner i befolkningen i Norge. I alt 337 hadde da Rana som etternavn.

Derfor fungerer Rana godt nå:

Rana kan blir særlig brukt i familier med muslimsk og hinduisk bakgrunn. Navnet Rana kan også bli brukt som jentenavn med gammel norsk tradisjon, og nordisk opphav.

Varianter av Rana:

Ragna, Ragnhild, Randi, Rannveig

Slik uttales Rana

RA-na

Navn i samme sjanger som Rana

Abdinasir, Adnana, Adrianna, Aiza, Ajeet, Bahareh, Hiwa, Jibril, Kathinka, Katrina, Mahmood, Mandana, Manish, Manju, Medina, Mino, Nadira, Nasser, Pushpa, Rachid, Raheem, Rahel, Ruba, Samiya, Selima, Shahid, Shakir, Tawfiq, Tåran, Waleed, Wardah, Zia, Zubaida

Du kjenner Rana fra:

Skuespillere Rana Daggubati og Rana Azadivar, forfatter Rana Foroohar, politikere Rana Chandra Singh, Rana Zahid Hussain og Rana Muhammad Qasim Noon, musiker Rana Mansour, kunstner Rana Young, filmprodusent Rana Zand

Relaterte lister:

Arabiske navn
Korte navn (4 eller færre bokstaver)
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn som slutter på a
Navn uten æ, ø og å
Nordiske navn

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: