Oliv

Oliv

Oliv

Oliv er et unisex-navn, men klart mest (eller bare) i bruk for jenter/kvinner i Norge nå.
Av Babyverden 486 Sist oppdatert 30.08.22
Oliv har vært brukt for både jenter og gutter. For jenter er Oliv kortform av Oliva. Jentenavnet Oliva har blitt til på flere måter. Oliva og Olive har i Norge særlig blitt til fra guttenavnene Ole/Ola og Olav, og fra jentenavnet Olov (nå mest kjent som Olaug). Ole har opphav fra Olav. Navnet Olav kan være fra år 600 eller tidligere i Norge, Sverige og Danmark. I veldig gammel form, Anu-leibar, er navnet satt sammen av forfar og etterkommer. Navnet kan dermed bety sønn av sine forfedre, eller far. Olov er gammel jenteform med samme opphav. Oliva er på andre språk blitt til fra det latinske oliva, som betyr oliven og oliventre, og har videre blitt til Olivia på mange språk. For gutter kan Oliv har blitt til som en variant av Olav, men kan også ha blitt brukt som kortform av Oliver.

Så populært er Oliv:

46 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Oliv i Norge og andre land:

Oliv har vært brukt for begge kjønn siden 1700-tallet eller før. For jenter har Oliv og de lengre formene Oliva og Olive vært brukt på samme tid, og dels om samme personer. For kvinner var det i 1801-folketellingen 180 Oliv, 9 Oliva og 134 Olive, og i 1910 var det 44, 643 og 192. For menn var det langt færre, best med 3 i 1910-folketellingen. Men Oliv finnes ellers for menn i kirkebøkene siden 1700-tallet.

Den 01.01.2022 var det 50 jenter/kvinner med Oliv som første eller eneste fornavn, 115 Oliva og 86 Olive i Norge. Det var under 4 eller ingen gutter/menn som het Oliv på samme tid.

Derfor fungerer Oliv godt nå:

Oliv kan bli brukt for begge kjønn fordi det har nordisk opphav fra middelalderen. Navnet har bare stemte lyder, og blant annen den godt likte stemte konsonanten l.

Varianter av Oliv:

Olaug, Oliva, Olive, Olivia, Olov

Slik uttales Oliv

OO-liiv

o-LIIV

Navn i samme sjanger som Oliv

Abdo, Alli, Amelina, Haley, Heider, Helg, Helgunn, Hilfrid, Hilleborg, Igne, Ingemund, Ivvar, Johnni, Jonfinn, Jonida, Jonne, Kamilia, Karense, Kathy, Kolbeinn, Kristell, Lennea, Levor, Liliane, Linah, Livø, Maichen, Marchus, Marlina, Marve, Nickoline, Olina, Peik, Vivil, Ømer

Guttevariant(er) av Oliv:

Ola, Olav, Ole, Oliver

Relaterte lister:

Klassiske navn
Korte navn (4 eller færre bokstaver)
Navn som begynner på en vokal
Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Nordiske navn
Underdogs navn som brukes lite nå

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: