Sommer

Sommer

Sommer

Navnet Sommer kan passe godt til en liten sommer-baby. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 341 Sist oppdatert 21.06.22
Fornavnet Sommer ble først tatt i bruk for begge kjønn fra etternavnet Sommer. Etternavnet har blitt til før det på dansk og tysk. Det var først tilnavn (i tillegg til fornavn) med betydningen sommer. Det ble også til fra den tyske yrkesbetegnelsen sommer brukt om korgmakere. Fra sent på 1900-tallet kan navnet også ha blitt hentet fra årstiden sommer. Den bruken kan være inspirert av Summer som kom i bruk på engelsk i andre halvdelen av 1900-tallet.

Så populært er Sommer:

Bruk av navnet Sommer i Norge og andre land:

Sommer var i bruk for begge kjønn i Norge fra tidlig på 1800-tallet eller kanskje før. I 1910-folketellingen var det 4 menn med Sommer som første fornavn. I kirkebøkene var det fram til tidlig på 1900-tallet i alt rundt ti kvinner og noen flere menn med Sommer som første fornavn. Det var mye mer brukt som andre navn, før etternavnet. Da kan det både ha vært mellomnavn (etternavntype) eller andre fornavn.

Navneloven fra 1923 forbød etternavn som fornavn, og Sommer ble da ikke lenger gitt til barn. Forbudet ble opphevet rundt år 2000. Da ble navn med tidligere tradisjon tillatt selv om de var opphavlige etternavn.

Den 01.01.2022 var det færre enn 4 og kanskje ingen jenter/kvinner eller gutter/menn med Sommer som første eller eneste fornavn. Det var da 535 med Sommer som etternavn.

Derfor fungerer Sommer godt nå:

Sommer kan bli brukt fordi det har gammel tradisjon, og fordi det er et ord fra naturen. Sommer er også et ord med positiv betydning.

Varianter av Sommer:

Summer

Slik uttales Sommer

SÅMM-er

Navn i samme sjanger som Sommer

Annsofi, Edison, Emmalie, Emmalin, Emme, Neomi, Omelia, Omund, Philomina, Romi, Rommel, Romund, Sofi, Sola, Solea, Solene, Solfryd, Solgerd, Solgun, Solina, Solrund, Solunn, Solvej, Solvita, Sonni, Sonya, Sophy, Soria, Thommas, Tomina, Tommen, Tommi

Du kjenner Sommer fra:

Modell Sommer Ray, matematiker Sommer Elizabeth Gentry, fotballspiller Yann Sommer

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: