Runo

Runo

Runo

Runo er et unisex-navn men foreløpig mest i bruk for gutter/menn i Norge. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 106 Sist oppdatert 25.05.22
Runo har flere opphav og blir brukt for begge kjønn. På finsk er Runo som guttenavn en form av Runar. Runar er er laget i Skandinavia sent på 1800-tallet, og først brukt i Sverige. Navnet er mest sannsynlig laget av Run. og-ar, som begge finnes i gamle nordiske navn fra middelalderen. Run betyr hemmelig, og -ar kan bety både hær og spyd. På svensk har Runo blitt laget før Runar midt på 1800-tallet av navn med Run- som del, slik som Rune. Som jentenavn har Runo blitt til på finsk, sannsynligvis av det finske ordet runo, som betyr dikt. Runo er også et etternavn, men uten kjent opphav. Det kan være laget av det nordiske Run- det også, eller av ordet rune.

Så populært er Runo:

18 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Runo i Norge og andre land:

I Norge kom Runo som guttenavn i bruk fra 1870-tallet, helst hentet fra Sverige. I Norge har Runo trolig ikke vært i bruk som jentenavn foreløpig.

Den 01.01.2022 var det i Norge 18 gutter/menn og under 4 og kanskje ingen jenter/kvinner med Runo som første eller eneste fornavn. Runo er i tillegg mer brukt som andre fornavn enn som første. I alt 5 hadde Runo som etternavn.

Derfor fungerer Runo godt nå:

Runo kan blant annet bli brukt fordi det er laget av delen Run fra gamle nordiske navn. Navnet ender dessuten på -o, som er i ferd med å bli mer populært i guttenavn i Norge ut over 2000-tallet, som Theo, Leo, Matheo, Hugo, Viggo og Mio. Navnet har også de mye brukte stemte konsonantene r og n. Korte navn passer også fint inn ut over 2000-tallet.

Varianter av Runo:

Runar, Rune

Slik uttales Runo

RO-nå, på finsk

RU-no, på norsk

Navn i samme sjanger som Runo

Edia, Franko, Hakki, Halimo, Hilkka, Hilmo, Ilkka, Ilpo, Jaakko, Juho, Jukka, Keino, Kuno, Lakkana, Lio, Maikki, Maiko, Marjo, Markku, Miko, Niilo, Nikka, Nikko, Nil, Notto, Onno, Pekka, Petro, Pirkko, Rauno, Riikka, Rivo, Salko, Suljo, Teppo, Tuulikki, Viljo, Vuokko, Wiilo

Du kjenner Runo fra:

Forfattere Runo Isaksen og Runo Hellvin, kunstner Runo Lagomarsino, musikkartist runo plum

Jentevariant(er) av Runo:

Runa

Relaterte lister:

Korte navn (4 eller færre bokstaver)
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn som slutter på o
Navn uten æ, ø og å
Nordiske navn

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn:

Jess

Så populært er Jess: 22 gutter og 0 jenter har dette navnet. Bruk av navnet Jess i Norge og andre land: I Norge har Jess blitt brukt...