Janis

Janis

Janis

Janis er et unisexnavn. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 242 Sist oppdatert 25.01.22
Janis er i bruk for både gutter og jenter. Som guttenavn er Janis latvisk og nederlandsk form av Jan og Johannes. Som jentenavn er Janis variant av det engelske jentenavnet Janice. Janice er blitt til som kjæleform av Jane, som er jentevariant til blant annet John, og tilsvarer Johanne. Jan og Johanne har opphav i Johannes. Johannes er kjent fra Bibelen. Det har hebraisk bakgrunn og betyr Gud er nådig. Å være nådig vil si å tilgi.

Så populært er Janis:

408 gutter og 9 jenter har dette navnet.

Bruk av navnet Janis i Norge og andre land:

Guttenavnet Janis er lite brukt i Nederland, men mye i Latvia. Som guttenavn kom Janis først og fremst i bruk i Norge med innvandring fra Latvia fra sent på 1900-tallet. Janis har vært lite brukt som jentenavn i Norge.

Den 01.01.2021 var det i Norge 399 gutter/menn og 7 jenter/kvinner med Janis som første eller eneste fornavn. Janis var da på 590. plass for navn på gutter/menn i befolkningen i Norge.

I USA var Janis i topp 1000 for jenter fra 1916 til 1979. Beste plassering var 108. plass i 1947.

Derfor fungerer Janis godt nå:

Janis som guttenavn blir helst brukt i familier med latvisk bakgrunn. Noen kan også bruke det med nederlandsk tradisjon. Janis som jentenavn kan bli brukt med inspirasjon blant annet fra USA og andre utland gjennom mediene.

Varianter av Janis:

Jan, Jean, Jens, Johan, Johannes, John, Jon, Juan, Yanis

Slik uttales Janis

janis

DSCHÆ-nis, på engelsk

Navn i samme sjanger som Janis

Adelheid, Amelie, Aniken, Cornelius, Edle, Eivor, Fiona, Grace, Hogne, Iva, Jennie, Jim, Joshua, Karla, Kitty, Luka, Magny, Melady, Melanie, Melvin, Møyfrid, Nikolay, Ninni, Remy, Sabina, Sabine, Serine, Sigfrid, Steve, Sture, Suzanne, Tanya, Tarald, Tia, Torkil, Troy, Uldis, Yonas

Du kjenner Janis fra:

Sangere og låtskrivere Janis Joplin og Janis Ian, skuespillere Janis Abrikh, Janis Carter og Janis Ahern, fotballspiller Janis Antiste, basketballspiller Jānis Blūms, fotballspiller Janis Blaswich, filmprodusent Janis Rothbard Chaskin, filmskaper Janis Cole

Jentevariant(er) av Janis:

Jane, Janet, Janice, Janine, Janne, Jeanette, Johanna, Johanne

Relaterte lister:

Bibelnavn
Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler om navn: