Kay

Kay

Kay

Kay er engelsk variant av Kai, men brukes mindre enn Kai også i England, Australia og USA. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 932 Sist oppdatert 17.06.19
Kai og den engelske varianten Kay for gutter kommer fra det gamle latinske navnet Gaius og Cajus. Betydningen er usikker, men mest sannsynlig glad og lykkelig. Navnet Cajus, også i formen Kajus, har vært litt brukt i Norge. Bruk av Kaj og varianter i Danmark og Nord-Tyskland i middelalderen kan også ha annet opphav, blant annet som en variant av Claus/Klaus. Claus er kortform av Nikolaus (også kjent som Nikolai og Nils). Delen Niko kommer fra nike som betyr seier. Delen -laos betyr folk.

Så populært er Kay:

928 gutter og 39 jenter har dette navnet.

Bruk av navnet Kay i Norge og andre land:

Kai er kjent fra dansk på 1300-tallet og eldre bruk, helst som Kaj, og bruken spredde seg derfra til Norge på 1600-tallet, men var lite brukt. Navnet kom på nytt i brukt fra tidlig på 1900-tallet, helst inspirert av bruk i USA. Det var mest brukt fra 1930- til tidlig i 1980-årene. Den beste 5-årsperioden var 1965-1969 med 64. plass.

I USA var Kay i topp 1000 fra 1900 til 1984, men har vært ute av listen siden. Varianten Kai finnes derimot i topplistene både i USA, England og Australia.

Derfor fungerer Kay godt nå:

Bruken av Kaj på 2000-tallet er sannsynligvis mest inspirert fra bruk i andre land, helst blant kjente voksne i mediene. Den engelske varianten Kay forsvant fra de tusen vanligste navnene i 1980-årene. Noen henter det kanskje fram fra tidligere familietradisjon tidlig på 1900-tallet.

Varianter av Kay:

Cai, Caio, Cajo, Cajus, Cay, Gaius, Kai, Kaj, Kajus

Slik uttales Kay

KAJ

KEJ

Navn i samme sjanger som Kay

Adel, Agnar, Allan, Bo, Catherine, Connor, Elea, Eleanore, Elisa, Elvira, Embla, Enok, Esra, Fay, Ferdinand, Flora, Frid, Gert, Gorm, Grim, Gyda, Haldor, Hauk, Henri, Hild, Idun, Inez, Ingri, Isa, Jahn, Jann, Jill, Joe, Juni, Jørg, Kathe, Leonard, Mali, Mira, Mynthe, Nikolay, Olai, Ray, Saga, Sunday, Thure, Tron

Du kjenner Kay fra:

Skuespiller og zoolog Kay Panabaker, rapper Kay One

Relaterte lister:

Korte navn (4 eller færre bokstaver)
Navn med vakker betydning
Navn som har to vokaler inntil hverandre
Navn som slutter på i-lyd
Navn som slutter på i-lyd
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Underdogs navn som brukes lite nå

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: