Marthea

Marthea

Marthea

Marthea er et unisex-navn.
Av Babyverden 409 Sist oppdatert 21.09.22
Marthea har vært brukt for begge kjønn, nå trolig bare for jenter. Navnet kan ha blitt til i Norge. For jenter kan det være laget med å kombinere Marta, Marte eller Martine med Mattea. For gutter kan det være laget av Martin og Matias. Marta i Bibelen betyr husmor, altså den som styrer i hjemmet eller huset. Marte har opphav i Margareta som er et gresk navn med persisk opphav og betyr perle. Martin og Martine kommer fra det latinske navnet Martinus, som igjen kommer fra det romerske gudenavnet Mars. Betydningen av navnet er ukjent. Mathea og Matias kommer fra begge både fra Matteus og Mathias. Både Matteus og Mattias/Mathias er navn i Bibelen med hebraisk opphav og betydning gave fra Gud. Matteus var en av Jesu opprinnelige tolv apostler og forfatter av Matteus-evangeliet. Mattias var den nye disippelen som kom da apostelen Judas ble skiftet ut.

Så populært er Marthea:

58 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Marthea i Norge og andre land:

I Norge har Marthea vært brukt for jenter siden 1700-tallet. I 1910-folketellingen var det rundt 900 samlet for Marthea og Martea. For gutter har navnet først og fremst vært brukt på 1800-tallet, men mye mindre enn for jenter. Skrivemåter for samme personen kan også ha vekslet mellom Marthea/Marte og Marthia/Martia for begge kjønn til tidlig på 1900-tallet. Alle disse navnene har stort sett samme opphav.

Den 01.01.2022 var det 57 jenter/kvinner med Marthea som første og eneste fornavn, og 6 Martea i Norge. Det var færre enn 4 og kanskje ingen gutter/menn med navnet.

Derfor fungerer Marthea godt nå:

Marthea, og Martea, kan bli brukt fordi det har tradisjon. Det har to vokaler inntil hverandre i hver sine stavelser (ea). Navn som begynner med Ma- har vært mye brukt siden sent på 1900-tallet, slik som Marte, Malin, Maja, Mathilde, Marius, Martin, Mathias, Markus og Magnus.

Varianter av Marthea:

Marta, Marthia, Marthie, Martie, Martine, Matea

Slik uttales Marthea

mar-TEE-a

mart-EE-a, på Østlandet, i Trøndelag og i deler av Nordland, med rt uttalt som én lyd, som «stort» i det samme området

MAR-te-a, med trykk på første stavelse

MART-e-a på Østlandet, i Trøndelag og i deler av Nordland, med RT uttalt som én lyd

Navn i samme sjanger som Marthea

Almar, Annmarie, Collin, Gabrielius, Ingmar, Kjellmar, Lias, Madel, Malmfrid, Marceline, Marelius, Margarita, Margunn, Maribeth, Marietta, Marilin, Marissa, Marja, Marlaug, Marn, Mart, Martins, Marton, Marwin, Maryon, Oddborg, Oleander, Othelia, Reimar, Sigmar, Stuart, Wilmar, Yvonn

Guttevariant(er) av Marthea:

Marthia, Martin, Mateus, Mathie, Matias, Matie, Mattias

Relaterte lister:

Bibelnavn
Navn som har to vokaler inntil hverandre
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn som slutter på a
Navn uten æ, ø og å

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: