Sidney

Sidney

Sidney

Sidney er et unisex-navn som kan passe fint å velge nå. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 331 Sist oppdatert 14.12.21
Sidney er et engelsk etternavn tatt i bruk som fornavn for begge kjønn. Etternavnet har flere opphav. Det vanligste er at det har blitt engelsk form av det franske adelige navnet Saint-Denis, oppkalt etter en helgen. Denis har bakgrunn i navnet på den greske guden Dionysos, gud for vin. Etternavnet Sidney har for noen også opphav i et engelsk stedsnavn som betyr vid/stor gresslette (eng) ved elv. Jentenavnet i formene Sidney og mest Sydney kan også være blitt til som variant av jentenavnet Sidony, som da fikk former likt guttenavnformene ovenfor. Sidony har gresk bakgrunn i Sidonius, og betyr mann fra Sidon. Sidon betyr liksvøp, laken som en legger lik i.

Så populært er Sidney:

29 gutter og 9 jenter har dette navnet.
I 2021 var Sidney på 168. plass i Topp 1000 guttenavn i England/Wales 2021.

Bruk av navnet Sidney i Norge og andre land:

På engelsk kom Sidney i bruk som mannsnavn fra 1700-tallet, og det ble mye brukt fra 1800-tallet. Det kom også i bruk som jentenavn på 1900-tallet, og økte sterkt på slutten av hundreåret, oftest i formen Sydney.

Sidney kom i bruk i Norge fra rundt år 2000.

Den 01.01.2021 var det i Norge 23 gutter/menn og 9 jenter/kvinner med Sidney som første eller eneste fornavn. Det var 4 med Sidney som etternavn. For Sydney var det på samme tid 24 jenter/kvinner og under 4 eller ingen gutter/menn.

I England og Wales var Sidney på 201. plass for gutter i 2020.

I USA var Sidney i topp 1000 for jenter de fleste årene fra 1900 til 1952, og igjen fra 1990 til 2014. Som guttenavn har navnet vært mer brukt, og var i topp 1000 fra 1900 til 2013. I tidsrommet 1910 til 1919 var Sidney blant de 100 mest brukte guttenavnene.

Derfor fungerer Sidney godt nå:

Sidney kan bli brukt med inspirasjon gjennom mediene. Engelske jentenavn med i-lyd sist, helst med opphav fra kjælenavn, har kommet mer i bruk ut over 2000-tallet. Sidney kan ligne litt på disse og passe inn på grunn av i-lyden til slutt.

Varianter av Sidney:

Sid, Sydney

Slik uttales Sidney

SID-ni

Navn i samme sjanger som Sidney

Almin, Amos, Angie, Aubrey, Auden, Avery, Bert, Brodie, Catherina, Ciara, Dominique, Elsy, Gael, Graciela, Hagbart, Jackie, Jeff, Kellfrid, Kilian, Kylie, Lindi, Lynda, Maxmillian, Melady, Mærtha, Nataly, Nilla, Paloma, Remo, Romy, Rosalia, Sun, Suzann, Thage, Titti, Toya, Yohanna

Du kjenner Sidney fra:

Skuespillere Sidney Poitier, Sidney Hicks, Sidney «Sid» James og Sidney Greenbush, ishockeyspiller Sidney Crosby, musiker Sidney Bechet, fotballspiller Sidney Govou, sanger og låtskriver Sidney Gish, amerikansk fotballspiller Sidney Jones, forfatter Sidney K. Edelman

Jentevariant(er) av Sidney:

Sidony, Sydney

Relaterte lister:

Klassiske navn
Navn fra fjell og landskap
Navn med myke stoppkonsonanter (b, d, g)
Navn som har to vokaler inntil hverandre
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn som slutter på i-lyd
Navn som slutter på i-lyd
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Underdogs navn som brukes lite nå
Topp 1000 guttenavn i England/Wales 2021
Topp 1000 guttenavn i England/Wales 2020
Topp 1000 guttenavn i England/Wales 2019

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: