Adel

Adel

Adel

Navnet Adel kan brukes både til gutter og jenter. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 567 Sist oppdatert 09.08.21
Adel blir brukt for både gutter og jenter. For gutter er det en arabisk variant av Adil. Adil er et arabisk navn som betyr ærlig og rettferdig. For jenter er det en variant av Adele, som i middelalderen ble til på fransk fra Adelheid. Adelheid er et opphavlig tysk jentenavn som består av to deler. Det er delen adel som betyr edel eller fin slekt, og heid som betyr skjønnhet. Adel er også i bruk som etternavn, helst med arabisk tradisjon. I muslimsk navneskikk er det vanlig at barn eller barnebarn får forfedres fornavn som etternavn.

Så populært er Adel:

217 gutter og 17 jenter har dette navnet.

Bruk av navnet Adel i Norge og andre land:

I Norge kom Adel i bruk for gutter med innvandring fra sent på 1900-tallet. For jenter var Adel særlig i bruk på 1700- og 1800-tallet, mest på Sørlandet.

For gutter har Adel vært litt brukt på 2000-tallet, blant annet med 4 fødte i 2019, men under 4 i 2020.

Den 01.01.2021 var det 207 gutter/menn med Adel som første eller eneste fornavn. Det var da på 863. plass for navn på gutter/menn i befolkningen i Norge. Samtidig var det 8 jenter/kvinner med navnet Adel, og 39 med Adel som etternavn.

Derfor fungerer Adel godt nå:

Som guttenavn blir Adel helst brukt i familier som følger muslimsk navnetradisjon. Det går også an å bruke navnet for gutter med betydningen adel, selv om dette ikke har vært vanlig.

Som jentenavn kan Adel bli brukt fordi det har tradisjon, og fordi det har lyder som er godt likt. Navnet har bare stemte lyder, blant annet konsonanten l.

Varianter av Adel:

Aada, Aadel, Adela, Adelaide, Adele, Adelen, Adelheid, Adelia, Adelie, Adelin, Adelina, Adeline, Adella, Adil, Aldine, Alida, Delina, Heidi

Slik uttales Adel

AA-del

Navn i samme sjanger som Adel

Abdulrahman, Anniken, Arn, Arnhild, Dani, Ea, Edda, Eleah, Elen, Elma, Emmy, Frithjof, Gine, Gudbrand, Hauk, Hussain, Idun, Iren, Jahn, Jann, Jonn, Kay, Kaya, Lea, Linn, Luka, May, Nini, Njål, Norma, Nour, Oddgeir, Pær, Ralf, Reidunn, Rina, Rine, Roland, Sine, Siv, Steffan, Teo, Thordis, Toni, Ulf, Violeta, Åste

Du kjenner Adel fra:

Journalist og dokumentarfilmskaper Adel Khan Farooq, fotballspillere Adel Taarabt og Adel Gamal, skuespillere Adel Emam og Adel Karam, rapper Adel (Adel Dostani Heidari), friidrettsutøver og terrengløper Adel Mechaal, sanger Adel Tawil

Jentevariant(er) av Adel:

Adel, Adelalide, Adele, Adelheid, Edel, Ådel

Relaterte lister:

Korte navn (4 eller færre bokstaver)
Navn med myke stoppkonsonanter (b, d, g)
Navn som begynner på en vokal
Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Tyske navn

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: