Jacky

Jacky

Jacky

Jacky er et unisexnavn som kan passe fint å velge nå. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 129 Sist oppdatert 23.11.21
Jacky, og Jackie, blir brukt for både gutter og jenter. Guttenavnet Jacky er opphavlig kjæleform til Jack og Jackson. Jack har to opphav. Det er blant annet engelsk form av Johannes og varianten John. Johannes er kjent fra Bibelen og har hebraisk bakgrunn og betyr Gud er nådig (nådig betyr å tilgi). Jack er også litt brukt for Jacob, inspirert av den franske formen Jacques, for Jakob/Jacob. Jakob er et navn i Bibelen og fra språket hebraisk. Det betyr holde i hælen, og er forklart slik i Bibelen. Jackson er etternavn som har blitt tatt i bruk som fornavn. Det har opphav i Jack med bakgrunn i Johannes. Jentenavnet Jacky er variant av Jackie. Det er blitt til som kjæleform av Jacqueline. Det er opphavlig fransk jenteform av Jacques, som er fransk form av Jakob.

Så populært er Jacky:

9 gutter og 4 jenter har dette navnet.

Bruk av navnet Jacky i Norge og andre land:

I Norge har Jacky kommet i bruk for menn fra sent på 1900-tallet, mest med innvandring. Det har foreløpig vært lite brukt som jentenavn. Formen Jackie har vært litt mer brukt.

Den 01.01.2021 var det 8 gutter/menn med Jacky som første eller eneste fornavn, og 4 jenter/kvinner. For Jackie var det 26 menn og 5 kvinner.

I USA var Jacky i topp 1000 for gutter fra 1933 til rundt 1970. For jenter er det helst skrivemåten Jackie som har vært mye brukt.

Derfor fungerer Jacky godt nå:

Jacky vil for begge kjønn helst bli brukt med inspirasjon fra utlandet, blant annet USA. Opphavlige engelske kjælenavn med i-uttale sist har kommet noe i bruk ut over 2000-tallet, særlig for jenter, slik som Hennie/Henny, Nellie/Nelly, Ellie og Jenny.

Varianter av Jacky:

Jackie, Jacob, Jakob, James, Johannes, John

Slik uttales Jacky

DSCHÆK-i, på engelsk

JÆKK-i er noe brukt på norsk

Navn i samme sjanger som Jacky

Aiken, Alton, Angella, Antonela, Aven, Bark, Beverley, Cam, Charon, Corona, Dalida, Domenic, Eilidh, Eloy, Esmira, Fleming, Franky, Germaine, Gørli, Haylee, Ideal, Ilja, Irian, Janke, Janneth, Jannik, Jard, Jodie, Karly, Kendal, Korona, Lacey, Landon, Priskilla, Zac

Du kjenner Jacky fra:

Sanger Jacky Cheung, racerfører Jacky Ickx, syklist Jacky Durand, fotballspillere Jacky Donkor og Jacky Mathijssen, basketballspiller Jacky Dorsey, skuespillere Jacky Ido, Jacky Lai og Jacky Heung, musikkartist Jacky Kingué, amerikansk fotballspiller Jacky Lee

Jentevariant(er) av Jacky:

Bina, Giacoma, Giàcoma, Jackie, Jacoba, Jacobea, Jacobia, Jakoba, Jakobea, Jakobia, Jakobine, Jane, Johanne

Relaterte lister:

Navn som inneholder populære konsonanter
Navn som slutter på i-lyd
Navn som slutter på i-lyd
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Sjeldne navn (færre enn 10 personer)

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: