Randy

Randy

Randy

Randy er et unisex-navn.
Av Babyverden 308 Sist oppdatert 06.07.22
Randy er en opphavlig engelsk kjæleform. Det blir brukt som offisielt fornavn for begge kjønn, mest for gutter. Randy har særlig blitt til fra guttenavnene Randall, Randolf og Andrew, og fra jentenavnet Miranda. For jenter kan det også være hentet fra guttenavnet fordi det har i-lyd til slutt, som er vanlig for begge kjønn på engelsk. Randall har blitt til fra Randolf, som har tysk bakgrunn. Det er satt sammen av to ord som betyr skjold og ulv. Andrew er engelsk form av Andreas. Andreas er et bibelsk navn. Navnet er gresk og hoveddelen ander betyr menneske og mann. Resten av navnet er en gresk bøyingsending. Miranda ble laget av den engelske forfatteren Shakespeare (i "Stormen", trykt 1623) som en variant av Mirabelle. Navnene betyr vidunderlig, flott. Det norske navnet Randi har også blitt skrevet Randy i noen få tilfeller. Det kommer fra to nordiske ord som betyr avgjørelse og vakker.

Så populært er Randy:

28 gutter og 11 jenter har dette navnet.
I 2022 var Randy på 912. plass i Topp 1000 guttenavn i USA 2022.

Bruk av navnet Randy i Norge og andre land:

I Norge finnes Randy som norsk form av Randi i noen få tilfeller fra 1700-tallet til tidlig på 1900-tallet. Den engelske bruken av Randy fins for gutter født i Norge siden midten av 1900-tallet.

Den 01.01.2022 var det i Norge 27 gutter/menn med Randy som første eller eneste fornavn, og 4 jenter/kvinner.

I USA har Randy vært inne blant tusen på topp for gutter siden 1935, med 28. plass i 1956 som det beste. Bruken har særlig falt mye for gutter siden 2012, og var i 2021 på 917. plass. I USA var Randy blant de tusen vanligste jentenavnene fra 1946 til 1963, og i 1965, med 563. plass i 1952 som det beste.

Derfor fungerer Randy godt nå:

Randy kan bli brukt for gutter med inspirasjon fra engelsk. Det kan også bli brukt for jenter enten med inspirasjon fra engelsk eller som en variant til det norske Randi.

Varianter av Randy:

Anders, Andreas, Andrew, Ante, Anti, Randal, Randall, Randel, Randell, Randle, Randolf, Randolv, Randulf, Randulv

Slik uttales Randy

RÆND-i, på engelsk

RANN-di, kan ha vært eldre norsk uttale

Navn i samme sjanger som Randy

Alexandria, Allison, Berkley, Casander, Connor, Craig, Davy, Dustin, Fredd, Hunter, Jalen, Jesus, Jørgunn, Kristhild, Levine, Lucifer, Lyric, Margherita, Mino, Precious, Reuben, Rudolph, Samara, Sandar, Sid, Thure, Trisha, Willum, Winter, Woody, Yrjan, Zora, Åsny

Du kjenner Randy fra:

Gitarist Randy Rhoads, bassist Randy Jackson, sanger og skuespiller Randy Travis, brytere og skuespillere Randy Orton, Randy Couture og Randy Savage, sanger og låtskriver Randy Newman, baseballspiller Randy Arozarena, sanger Randy Crawford, basketballtrener Randy Ayers

Jentevariant(er) av Randy:

Mira, Mirabella, Miranda, Mirebelle, Ragnfrid, Randa, Randi

Relaterte lister:

Bibelnavn
Klassiske navn
Navn med myke stoppkonsonanter (b, d, g)
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn som slutter på i-lyd
Navn som slutter på i-lyd
Navn uten æ, ø og å
Nordiske navn
Tyske navn
Underdogs navn som brukes lite nå
Topp 1000 guttenavn i USA 2022
Topp 1000 guttenavn i USA 2021
Topp 1000 guttenavn USA 2020
Topp 1000 guttenavn USA 2019
Topp 1000 guttenavn USA 2018

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: