Helmi

Helmi

Helmi

Helmi kan ha både tysk, norsk og finsk opphav. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 789 Sist oppdatert 06.04.21
Helmi har flere opphav. I Norge har det helst vært brukt som kortform av Wilhelmine, og andre navn med -helm som del. Kortformen kan ha blitt til både i Tyskland og i Norge. Wilhelmine er jentevariant av Wilhelm. Wilhelm er et tysk navn satt sammen av to deler som betyr vilje og hjelm. Helmi er også et finsk navn som betyr perle, og ble til i Finland midt på 1800-tallet, en tid da mange ord i naturen ble til navn.

Så populært er Helmi:

17 jenter og 4 gutter har dette navnet.
I 2022 var Helmi på 7. plass i Topp 50 jentenavn i Finland 2022.

Bruk av navnet Helmi i Norge og andre land:

Helmi er kjent fra midt på 1800-tallet i Finland og Sverige og fra rundt 1900 fra Norge og Tyskland. I Norge var Helmy i bruk offisielt fra sent på 1800-tallet. Helmi og Helmy har sannsynligvis blitt brukt muntlig og uoffisielt i Norge før det.

I 1910-folketellingen var det 11 jenter som het Helmi eller Helmy. Skrivemåtene kan ha blitt brukt om hverandre om samme person til tidlig på 1900-tallet, og for noen av dem kan det ha vært kortform for et lengre offisielt navn.

Den 01.01.2021 var det 19 jenter/kvinner og 4 menn med Helmi som første eller eneste fornavn, og under 4 eller ingen Helmy.

Derfor fungerer Helmi godt nå:

Helmi blir brukt fordi det har gammel tradisjon, trolig mer som kortform til daglig enn som offisielt navn. Helmi har lyder som er godt likt, og er kort. Det her det populære stemte konsonantene l og m. Og gamle og nyere navn fra flere språk og som ender med i-uttale, har også kommet noe i bruk ut over 2000-tallet, slik som enny, Jennie, Lilly, Hennie/Henny, Nellie/Nelly, Molli, Ellie og Ingrid.

Navnet kan også bli brukt fordi det betyr perle og er et ord fra naturen. Andre navn fra naturen er Erle, Lerke, Tindre, Ylva og Vår.

Helmi er gitt til barn i Norge på 2000-tallet.

Varianter av Helmi:

Helma, Helmie, Helmine, Helmy, Mina, Velina, Veline, Wilhelmine

Slik uttales Helmi

HELL-mi

Navn i samme sjanger som Helmi

Aleksi, Antero, Antti, Elmine, Eveliina, Henrika, Ilmari, Jari, Juha, Juhani, Kaarina, Kalevi, Karoliina, Katariina, Kristiina, Leena, Liisa, Maarit, Marika, Marjatta, Markku, Matti, Mikko, Olavi, Onni, Oskari, Pauliina, Pekka, Petri, Petteri, Pæivi, Riitta, Sari, Steinunn, Tapani, Tapio, Valtteri

Du kjenner Helmi fra:

Maler Helmi Biese, skuespiller Helmi Dridi, sanger Helmi Indrakesuma, vever Helmi Vuorelma, filmprodusent Helmi Yusof

Guttevariant(er) av Helmi:

Helmik, Helmin, Villum, Wilhlem

Relaterte lister:

Arabiske navn
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn som slutter på i-lyd
Navn som slutter på i-lyd
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Tyske navn
Topp 50 jentenavn i Finland 2022
Topp 50 jentenavn i Finland 2021

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: