Iva

Iva

Iva

Iva er et unisexnavn som foreløpig er mest i bruk til jenter/kvinner.
Av Babyverden 284 Sist oppdatert 05.07.23
Iva har mange opphav. Det blir brukt for begge kjønn, men klart mest for jenter. Som jentenavn er det kortform av Ivana, jenteform av Ivo og av Ivar og Iver. Som guttenavn er det en eldre norsk dialektform av Ivar. Av alle disse er Ivana slaviskspråklig jenteform av Ivan. Ivan er slavisk form av Johannes. Johannes er kjent fra Bibelen, har hebraisk bakgrunn og betyr Gud er nådig (nådig betyr å tilgi). Ivana tilsvarer Johanne. Det nevnte Ivo har tre ulike opphav. Det ene er kortform av tyske navn som begynner med Iv-. Iv- i slike navn betyr barlind eller skytebue av barlind. Ivo kan i tillegg ha keltisk opphav med samme betydning. Dessuten er Ivo serbisk kortform av Johannes. Ivar, og varianten Iver, har opphav i norsk, svensk og dansk språk, og har vært i bruk i over tusen år. Betydningen er man ikke sikker på, men iv betyr enten barlind (en tresort), som for Ivo ovenfor, eller kommer fra det mytologiske gudenavnet Ing (også kjent som Frøy) – guden for vekst og god avling. Delen -er (-ar i Ivar) betyr kriger eller spyd.

Så populært er Iva:

178 jenter og 4 gutter har dette navnet.

Bruk av navnet Iva i Norge og andre land:

I Norge har Iva flere hundre år gammel tradisjon. Som jentenavn er det kjent siden tidlig på 1800-tallet. Som guttenavn er det fra før 1800-tallet, men har helst vært muntlig form og oftest skrevet Iver. Fra sent på 1900-tallet har jentenavnet kommet mye fra Balkan med opphav i Ivana.

Iva har vært gitt til jenter i Norge på 2000-tallet, blant annet 9 hvert av årene 2018 og 2019.

Den 01.01.2023 var det i Norge 178 jenter/kvinner med Iva som første eller eneste fornavn, og 4 gutter/menn.

Derfor fungerer Iva godt nå:

Iva kan bli brukt for begge kjønn med gammel norsk tradisjon, dels fra muntlig tradisjon for gutter. Mest blir det trolig brukt med inspirasjon fra andre språk, særlig som slavisk jentenavn.

Varianter av Iva:

Eabha, Eeva, Eevi, Eva, Eve, Evie, Evita, Evy, Ewa, Hawa, Hawo, Ieva, Ivana, Ivar, Iver, Iverine, Johanne

Slik uttales Iva

I-va

Navn i samme sjanger som Iva

Arya, Daiva, Ed, Eldar, Gregory, Iqra, Ivalo, Ivana, Ive, Iwona, Izabela, Izabella, Jacek, Jacqueline, Jahn, Jaime, Jalal, Jamie, Jamil, Jamila, Jane, Janet, Janette, Janice, Janicke, Janina, Janine, Janis, Janita, Jann, Janna, Jannecke, Janniche, Jannicke, Jannike, Janusz, Jaran, Jarand, Jardar, Jaroslav

Du kjenner Iva fra:

Politiker, sanger og skuespiller Iva Zanicchi, sanger og låtskriver Iva Davies, fiolinist Iva Bittová, programleder Iva Domingues, håndballspiller Iva Fialova, sanger Iva Frühlingová, skuespillere Iva Ilinčić, Iva Jerkovic, Iva Kubelková, Iva Krajnc og Iva Janžurová

Guttevariant(er) av Iva:

Ivan, Ivar, Iver, Ivo, Johannes

Relaterte lister:

Bibelnavn
Korte navn (4 eller færre bokstaver)
Navn som begynner på en vokal
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn som slutter på a
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Underdogs navn som brukes lite nå

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: