Svale

Svale

Svale

Svale kan være både et naturnavn og et gammelt nordisk navn med annet opphav. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 2364 Sist oppdatert 06.07.20
Svale blir brukt for begge kjønn. Svale er et nordisk guttenavn fra middelalderen, opphavlig Svali. Betydningen er sval i betydningen kjølig, men kan også bli forklart som en grov/rå person. Svale som jentenavn er en norsk variant av navnet Svala. Svala har trolig først tatt i bruk på Island tidlig på 1900-tallet inspirert fra fuglearten. I dag er det mulig å se på Svale for begge kjønn som hentet fra fuglen svale.

Så populært er Svale:

25 gutter og 24 jenter har dette navnet.

Bruk av navnet Svale i Norge og andre land:

Svale som mannsnavn er kjent fra 1300-tallet i Norge, men det ble særlig brukt på Sør-Vestlandet fra 1600-tallet til midt på 1900-tallet. I 1801-folketellingen var det 25 Svale, 32 i 1865 og 21 i 1910.

Ved inngangen til 2020 var det 26 gutter/menn med Svale som første eller eneste fornavn, og 17 jenter/kvinner. 14 jenter/kvinner het Svala, som i mange tilfeller er islandinger. I alt 5 hadde Svala som etternavn, uten kjent opphav.

På Island var det ved inngangen til 2019 2 gutter/menn med Svali som første navn og ingen som andre fornavn (tilsvarer Svale) og 252 jenter/kvinner med Svala som første fornavn og 94 som andre fornavn.

I Sverige var det ved inngangen til 2020 ingen som het Svale, men for Svala var det 117 kvinner (63 som tiltalenavn) og 2 menn.

I Danmark var det ved inngangen til 2020 1 mann og 15 kvinner med Svale som første fornavn, og 43 kvinner som het Svla.

Svala i Sverige og både Svale og Svala Danmark er for det meste hos barn nå.

Derfor fungerer Svale godt nå:

Svale passer å bruke for gutter fordi det er et tradisjonsnavn, og fordi det har nordisk opphav. Fordi mange foreldre liker navn fra ord i naturen, passer Svale bra både for gutter og jenter fordi det også er inspirert fra fuglen svale. Svale har dessuten den populære stemte konsonanten l.

Foreløpig er navnet lite eller ikke brukt på 2000-tallet.

Varianter av Svale:

Svala, Svali

Slik uttales Svale

SVAA-le

Navn i samme sjanger som Svale

Angjerd, Benth, Berger, Botolv, Floris, Gry, Gudvor, Gulla, Gunnhilda, Gørild, Halkjell, Heming, Hill, Håvar, Ingejerd, Ingerid, Ingleif, Jogrim, Kjellvor, Lidolf, Lilleba, Modulf, Oddleiv, Oleiv, Otter, Rognald, Sigleif, Sigrun, Sigvat, Steingrim, Sturle, Thorgrim, Truls

Jentevariant(er) av Svale:

Svala, Svale

Relaterte lister:

Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Nordiske navn
Oldefarsnavn
Underdogs navn som brukes lite nå

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: