Nell

Nell

Nell

Nell er et unisex-navn. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 435 Sist oppdatert 10.06.22
Nell blir brukt for begge kjønn. For jenter har Nell blitt til som engelsk kjæleform av Ellen, Elanor (og Eleonora) og Helene. På nederlandsk er Nel, stort sett med én l, kortform av Pernille og Kornelia, slik at også Nell er mulig form av disse navnene. N-en først i navnet har blitt til fra n i ordet før i uttrykksmåten "mine Ell", der Ell har vært en kjæleform også. Ellen har opphav Helene, som er et gresk navn som betyr strålende eller skinnende. Eleanora og Eleonora som har ukjent opphav, men kan ha opphav i Helene, men også fra et gresk ord som betyr medfølelse, fra arabisk Noor med betydningen lys og fra tysk med betydningen fremmed. Pernille er en nordisk (mest dansk) form av det latinske navnet Petronella. Petronella kommer fra det gamle romerske etternavnet Petronius, som man ikke vet hva betyr. Kornelia kommer fra latinske guttenavnet Kornelius (og Cornelius) som betyr horn. Det er et gammelt etternavn fra Romerriket. Nell finnes også i de mer kjente jentevariantene Nellie og Nelly. For gutter kan Nell og Nel være kortform av Kornelius og den kortere formen Kornel på flere språk.

Så populært er Nell:

48 personer har dette navnet.
I 2021 var Nell på 296. plass i Topp 1000 jentenavn i England/Wales 2021.

Bruk av navnet Nell i Norge og andre land:

I Norge var Nell og Nel i bruk for begge kjønn på 1800-tallet. For menn var det i 1865-folketellingen 2 Nel, og 1 Nel og 1 Nell i 1910. De var ingen kvinner i disse folketellingene. I kirkebøkene finnes mange flere enn dette for begge kjønn. Der kan Nell og Nel i mange tilfeller være kjælenavn som er ført inn for voksne. Nell finnes for begge kjønn for døpte, slik at det også har vært gitt som offisielt navn.

Den 01.01.2022 var det 44 jenter/kvinner med Nell som første eller eneste fornavn, og 25 Nel. Det var da under 4 eller ingen gutter/menn med disse navnene.

Nell har blitt tatt i bruk som fornavn på engelsk og flere andre språk.

I USA var Nell blant tusen på topp for jenter fra 1800-tallet til 1954, og i 1956, med 186. plass som det beste på 1900-tallet.

I England og Wales var Nell på 305. plass for jenter i 2019, og på 347. plass i 2020.

Derfor fungerer Nell godt nå:

Nell kan bli brukt fordi det har tradisjon, selv om tradisjonen er mest som uoffisielt navn. Navnet har de godt likte stemte konsonantene n og l. Korte navn passer fint ut over 2000-tallet.

Varianter av Nell:

Cornelia, Kornelia, Neele, Nel, Nela, Nelia, Nella, Nelle, Nelli, Nellie, Nelly, Nelya, Nilsine

Slik uttales Nell

NELL

Navn i samme sjanger som Nell

Allen, Analyn, Arianne, Bart, Beryl, Borgvald, Chanell, Charley, Cillian, Cory, Cristine, Cyril, Dahlia, Dara, Darwin, Dave, Davis, Denny, Divine, Ellert, Ellison, Gareth, Genevieve, Gerry, Hamish, Isaiah, Lizzie, Maryanne, Mumtaz, Nella, Odine, Otilia, Vellik, Venus, Vince, Zachary

Du kjenner Nell fra:

Filmen «Nell» med Jodie Foster i hovedrollen, skuespillere Nell Hudson, Nell Burton, Nell Campbell og Nell Gwyn, sanger Nell Carter, modell Nell McAndrew, triatlet Nell Rojas, kunstner Nell, maler Nell Blaine, illustratør Nell Brinkley, dramatiker Nell Dunn, forfatter Nell Frizzell

Guttevariant(er) av Nell:

Cornelius, Kornelius, Nel, Nelius, Nilseus

Relaterte lister:

Klassiske navn
Korte navn (4 eller færre bokstaver)
Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Underdogs navn som brukes lite nå
Topp 1000 jentenavn i England/Wales 2021
Topp 1000 jentenavn i England/Wales 2020
Topp 1000 jentenavn i England/Wales 2019

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: