Herlaug

Herlaug

Herlaug

Herlaug kan brukes til begge kjønn, men er klart mest brukt til jenter/kvinner i Norge. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 552 Sist oppdatert 22.09.20
Herlaug blir brukt for begge kjønn. Som guttenavn er Herlaug et nordisk navn fra middelalderen. Det er satt sammen av to deler som betyr hær og det å være viet til (det hellige i før-kristen nordisk religion). Jentenavnet ble laget i Norge sent på 1800-tallet av samme deler fra gamle nordiske navn, som for guttenavnet. I middelalderen ble delen -laug brukt sist både i gutte- og jentenavn, og slik at blant annet Gudlaug var i bruk for begge kjønn, Oddlaug for jenter og Styrlaug (senere Stillaug) for gutter. I eldre tid hadde navnene i tillegg kjønnsbestemte endinger helt sist.

Så populært er Herlaug:

87 jenter og 5 gutter har dette navnet.

Bruk av navnet Herlaug i Norge og andre land:

Guttenavnet er kjent siden 700-tallet, og var vanlig i middelalderen. Fra 1600- til 1800-tallet var navnet først og fremst brukt i Oppdal og rundt Voss, og litt andre steder særlig i første halvdelen av 1900-tallet. Dels var formen Hellaug. Jentenavnet Herlaug har særlig vært brukt i første halvdelen av 1900-tallet, men også noe senere. I 1910 var det 41 menn og 18 kvinner som het Herlaug, og 11 mannlig og 1 kvinnelig Hellaug.

Den 01.01.20 var kjønnsfordelingen klart motsatt. Det var 102 jenter/kvinner med Herlaug som første eller eneste fornavn, og 7 gutter/menn. Det var under 4 eller ingen Hellaug uansett kjønn.

Derfor fungerer Herlaug godt nå:

Herlaug blir brukt for begge kjønn fordi det har tradisjon. Guttenavnet blir også brukt fordi det er et nordisk navn fra middelalderen, mens jentenavnet kan bli brukt fordi det har deler fra gamle nordiske navn.

Herlaug er foreløpig lite eller ikke i bruk for begge kjønnene på 2000-tallet.

Varianter av Herlaug:

Herlov, Herløf, Herløv

Slik uttales Herlaug

HÆR-laog

HÆR-lao

HÆR-læv

Navn i samme sjanger som Herlaug

Alea, Annelin, Arnar, Asllat, Audbjørg, Brita, Eldbjørg, Elfrid, Erlaug, Ernestine, Gunder, Gunnstein, Halbjørn, Heiner, Helljar, Henni, Herolf, Inghild, Jorid, Kenth, Magnor, Millie, Nicholai, Norlaug, Obert, Olafia, Olaus, Pareli, Pær, Sakina, Sigri, Sirin, Steen, Torine, Torsten, Wencke

Du kjenner Herlaug fra:

Forfatter Herlaug Norenes, leder for bondeoppstand Herlaug Huvudfat, kong Herlaug i Namdalen på 700-tallet

Guttevariant(er) av Herlaug:

Hellaug, Herlov, Herluf

Relaterte lister:

Navn med myke stoppkonsonanter (b, d, g)
Navn som ender på konsonant
Navn som har to vokaler inntil hverandre
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten æ, ø og å
Nordiske navn

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: