Kim

Kim

Kim

Kim er mye mer vanlig som guttenavn enn jentenavn i Norge, også det med flere opphav, blant annet samme opphav som for jentenavnet. Kim var særlig brukt på 1980-tallet. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 2271 Sist oppdatert 20.08.19
Kim som guttenavn er kortform av Joakim, Kimberley og Kimball. Joakim er et navn fra Bibelen. Navnet er fra språket hebraisk og betyr Gud reiser noe/noen opp. Jojakim har vært formen i norske bibler (fra Bibelselskapet) siden 1858-utgaven, og muligens tidligere. Joakim er en eldre form. Kimberley er hentet fra navnet på byen Kimberly i Sør-Afrika, med bakgrunn i et engelsk stedsnavn satt sammen av to deler. Det er jentenavnet Cyneburh (uten kjent betydning) og ord for en åpen plass i skogen (gammelengelsk: leah). Kimball er et keltisk mannsnavn satt sammen av to deler som betyr slektning og modig. Kim er også i bruk som jentenavn, som kortform av Kimberley, som blir brukt for begge kjønn.

Så populært er Kim:

9040 gutter og 655 jenter har dette navnet.
I 2022 var Kim på 375. plass i Topp 507 guttenavn 2022.

Bruk av navnet Kim i Norge og andre land:

Kim kom i bruk som guttenavn i Norge rundt 1950, men var særlig populært i 1970- og 1980-årene. Bruken har falt jevnt siden også litt etter litt på 2000-tallet fram til rundt 2015.

Kim har vært litt i bruk som jentenavn i Norge fra midten av 1900-tallet. Det kan dels være blant innvandrere og dels inspirert fra bruk som jentenavn i USA. Ved inngangen til 2019 het 609 jenter/kvinner Kim i Norge.

De siste 10 årene har mellom 10 og 35 gutter i året fått navnet Kim. I 2018 var antallet 10. Samme år fikk 4 jenter navnet Kim.

Bakgrunnen for populariteten for Kim i Norge har trolig mest dansk bakgrunn. Kiplings roman «Kim» kom ut i 1901, også på dansk samme år, og inspirerte til bruk av navnet Kim, blant annet i Danmark. Kim, som følge av dette, blant annet navnet til en dansk krigshelt under Den andre verdenskrig (Kim Malthe-Bruun). Denne helten er regnet som grunnen til at Kim ble et svært populært i Danmark like etter krigen og fram til 1960-åra. Denne bruken kan også ha smittet litt til Norge, slik det var for flere navn fra Danmark rundt midten av 1900-tallet (blant annet Grethe, Tove, Bodil). Sangeren Kim Larsen er en kjent bærer av navnet, født i 1945. Sangerens popularitet i Norge på 1970- og 1980-tallet kan ha hjulpet navnet enda mer opp i Norge, lenge etter at navnet var populært i Danmark.

I USA var Kim på sitt beste midt på 1950-tallet, med rundt 100. plass, noe som sannsynligvis har virket mindre inn på norske bruk enn den danske populariteten.

Derfor fungerer Kim godt nå:

Når Kim blir brukt på 2000-tallet, er det trolig helst fordi det har en klang som foreldre liker, og at det er kort. Navnet har den tydelig stemte konsonanten m. Navn har vært på vei nedover siden rundt 1990, noe vi også ser fortsatt. Det var 29 fødte i 2010 og 10 i 2018.

Som jentenavn har Kim vært lite brukt på 2000-tallet, og under 10 fødte i året fra 2010 til 2018, helst rundt 5 og lavere. Navnet blir nok helst lite brukt fordi det er likt guttenavnet Kim som var mye brukt sent på 1900-tallet.

Varianter av Kim:

Chim, Joachim, Joacim, Joakim, Joaquim, Joaquin, Jojakim, Jokom, Jokum, Kim, Kimball, Kimberley, Kimberly, Kimia, Kimmy

Slik uttales Kim

KIMM

Navn i samme sjanger som Kim

Alwyn, Andrew, Anette, Annette, Arnulf, Charles, Eileen, Elise, Filippa, Gerd, Gro, Gry, Ina, Inger, Jenny, Jens, Jim, Jon, Joseph, Kai, Karoline, Ken, Kjersti, Lea, Luis, Magne, Mai, Marte, Max, May, Mira, Nils, Odd, Ove, Patrick, Rigmor, Roger, Roy, Sanna, Sigrid, Simen, Stina, Thi

Du kjenner Kim fra:

Forfatter Kim Leine, tv-personlighet Kim Kardashian, sanger Kim Larsen, animasjonsserien «Kim Possible», skuespillere Kim Basinger og Kim Bodnia

Jentevariant(er) av Kim:

Joakime, Kima

Relaterte lister:

Korte navn (4 eller færre bokstaver)
Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Underdogs navn som brukes lite nå
Vanlige navn (brukt av over 1000 personer)
Topp 507 guttenavn 2022

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: