Toni

Toni

Toni

Toni er et unisexnavn som kan passe fint inn i trendene nå. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 568 Sist oppdatert 23.11.21
I Norge har Toni som guttenavn først blitt til som kortform av Antoni. Senere har det kommet fra utlandet som kjæleform av Anton. Anton kommer fra latinske Antonius. Navnet Antonius var opprinnelig et latinsk etternavn, og det er usikkert hva navnet betyr. For jenter er Toni både kjæleform av Antonia og Antonette, med bakgrunn fra Anton. Endingen -ette er opphavlig en fransk ending i kjælenavn laget av fornavn. I Norge har Toni og Tonny også kommet fra Tonje, som har opphav både fra det eldre nordiske Torny og fra Antonie. Torny er et nordisk navn fra middelalderen. Det er satt sammen av navnet fra guden Tor og av delen ny om tilsvarer ny i dag. Navnet på guden Tor betyr dundre og tordne.

Så populært er Toni:

213 gutter og 54 jenter har dette navnet.

Bruk av navnet Toni i Norge og andre land:

Toni, Tony, Tonni og Tonny er kjent for menn og kvinner i Norge fra andre halvdelen av 1800-tallet.

Den 01.01.2021 var det 211 gutter/menn med Toni som første eller eneste fornavn. Det var da på 850. plass for navn på gutter/menn i Norge. Det var på samme tid 48 jenter/kvinner som het Toni. For Tony var det 1753 gutter/menn og 5 jenter/kvinner.

I USA var Toni i topp 1000 for jenter fra 1923 til 2007. Beste plasseringer var mellom 1950 og 1980, da navnet lå mellom 100. og 200. plass. Som guttenavn har ikke Toni vært i topp 1000, men Tony har vært det.

Derfor fungerer Toni godt nå:

Toni kan bli brukt fordi det har tradisjon, og med inspirasjon fra utlandet. Navnet har tydelig stemt n og er kort, som begge deler er populært på 2000-tallet. Navn som kan være opphavlige engelske kjælenavn med i-lydt sist har også kommet noe i bruk ut over 2000-tallet, særlig for jenter, slik som Hennie/Henny, Nellie/Nelly, Ellie og Jenny.

Varianter av Toni:

Anthony, Anton, Antoni, Antonio, Antonius, Toini, Tonni, Tonny, Tony, Toyni

Slik uttales Toni

TÅNN-i

TÅO-ni

Navn i samme sjanger som Toni

Adel, Agne, Benoni, Birgit, Bjarni, Cato, Claes, Dalia, Dawit, Eleah, Eliana, Elma, Emilio, Halfdan, Kannika, Kian, Kira, Livia, Liza, Marc, Matas, Mika, Modestus, Ninette, Nini, Nova, Olena, Olivier, Rainer, Ryan, Seline, Sigvald, Sine, Thorolf, Tommas, Tron, Wanja, Wigdis, Åge

Du kjenner Toni fra:

Fotballspillere Toni Kroos, Harald Anton «Toni» Schumacher og Toni Duggan, skuespillere Toni Gundersen og Toni Collette, sanger Toni Braxton, musiker Toni Basil, forfattere Toni Morrison og Toni Cade Bambara, sanger og låtskriver Toni Childs

Jentevariant(er) av Toni:

Antonette, Antonia, Tonje, Tonni, Tonny, Tony, Torny

Relaterte lister:

Klassiske navn
Korte navn (4 eller færre bokstaver)
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn som slutter på i-lyd
Navn som slutter på i-lyd
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Nordiske navn

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: