Helvig

Helvig

Helvig

Nå som navn med tysk opphav er trendy kan Helvig passe godt inn. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 96 Sist oppdatert 31.05.22
Helwig og Helvig er tyske navn. De har opphav i helm, som betyr hjelm, og wig, som betyr kamp. Navnene har blitt brukt for gutter på tysk og mest for jenter i Norge. Hillevi har også vært en vanlig variant for jenter i Norge. Helvig er også etternavn i Norge. Det kommer fra gårdsnavn flere steder i Norge. Førte delen Hel- kommer fra ordet helle, som vil si flat sten eller flatt berg. Ett sted kan det også bety hellig. Og -vig er vik.

Så populært er Helvig:

Bruk av navnet Helvig i Norge og andre land:

Varianter av Helvig har vært brukt i Norge siden 1500-tallet, særlig på 1700- og 1800-tallet. Det har mest vært skrevet Helvig, men finnes også som blant annet som Helwig og Helvik. Det har mest vært brukt for jenter/kvinner, men også for noen få gutter/menn. Samlet for Helvig og Helwig var det i 1801-folketellingen rundt 1000 kvinner og 7 menn, rundt 640 kvinner og 1 mann i 1865, og rundt 180 kvinner og 7 menn i 1910. Noen er også ført inn som Helvik. Fram til tidlig på 1900-tallet kan alle disse skrivemåtene ha blitt brukt om hverandre for samme personer.

Den 01.01.2022 var det under 4 eller ingen verken kvinner eller menn med Helvig, Helwig eller Helvik som første eller eneste fornavn. I alt 180 hadde Helvig som etternavn.

Derfor fungerer Helvig godt nå:

Helvig kanm bli brukt fordi det har tradisjon. Navnet har bare stemte lyder, noe som er godt likt, særlig i jentenavn. Det har blant annet den mye brukte konsonanten l.

Varianter av Helvig:

Helvig, Helvik, Helwig, Hillevi

Slik uttales Helvig

HELL-viig

HELL.-viik, eldre uttale

Navn i samme sjanger som Helvig

Agnhild, Elvar, Habiba, Heandarat, Helchen, Hillfrid, Katrinken, Klarche, Klasche, Konelke, Kornilske, Køniche, Liebwald, Lydike, Maigunn, Minka, Nilske, Olkje, Pareli, Pernilske, Petriche, Pitter, Signhill, Stinche, Swenke, Trineke, Welmiche, Welmike, Wendt, Wilmiche

Du kjenner Helvig fra:

Adelskvinne Helvig Hardenberg, dronning Helvig av Slesvig

Relaterte lister:

Navn med myke stoppkonsonanter (b, d, g)
Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Sjeldne navn (færre enn 10 personer)
Tyske navn

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: