Thom

Thom

Thom

Thom er et unisexnavn som foreløpig er mest i bruk til gutter/menn. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 467 Sist oppdatert 29.11.21
Thom er en variant av Tom. Tom er opphavlig engelsk og nederlandsk kortform av Tomas/Thomas. Thomas er et navn fra Bibelen og hebraisk språk. Det betyr tvilling (to like som hører sammen).

Så populært er Thom:

199 gutter og 11 jenter har dette navnet.

Bruk av navnet Thom i Norge og andre land:

Tom, oftest uten h-en, var noe brukt på sørlandskysten på 1700- og 1800-tallet. Det var påvirket av bruk i Nederland (særlig daværende Holland). Skrivemåten Thom kom litt i bruk fra andre halvdelen av 1800-tallet, trolig helst med inspirasjon fra engelsk. Varianter av navnet kom i bruk i hele landet midt på 1900-tallet, helst etter påvirkning fra USA. Det var helst Tom, men også Thom og Tomm. De gjorde det best tidlig på 1960-tallet.

Skrivemåten Tom har vært brukt mellom 10 og 20 gutter i året fra 2010 til 2020, mens Thom også har vært litt brukt på 2000-tallet. For jenter har Thom trolig ikke vært brukt for barn i Norge på 2000-tallet.

Den 01.01.2021 vart det 188 gutter/menn med Thom som første eller eneste fornavn og 12 jenter/kvinner. 89 hadde Thom som etternavn. Da var Thom på 921. plass som fornavn for gutter/menn i befolkningen i Norge. På samme tid var det Tom 14923 gutter/menn med Tom og 175 Tomm.

Thom finnes litt i bruk for jenter/kvinner blant annet i Sverige, med 21 kvinner den 31.12.2020.

Derfor fungerer Thom godt nå:

Thom, og Tom, kan bli brukt for gutter fordi det ikke blir oppfattet som et utslitt motenavn. Det er et kort og greit navn på si og skrive. Dessuten har det den tydelig stemte konsonanten m. Den gamle tradisjonen kan også ha noe å si for noen. Skrivemåten med Th kan være grei å bruke for å skille seg ut fra det mer vanlige Tom.

Varianter av Thom:

Tamas, Thomas, Tom, Tomas, Tomass, Tomasz, Tomm, Tommaso, Tommy, Toms, Toomas, Tuomo

Slik uttales Thom

TÅMM

Navn i samme sjanger som Thom

Anlaug, Annicken, Baard, Benny, Benthe, Bergliot, Bertil, Borgar, Carine, Cathrin, Don, Dylan, Edna, Eigil, Elbjørg, Elfrid, Eystein, Flemming, Gunvald, Hallstein, Marlon, Rikard, Sine, Sirin, Solomon, Terry, Thobias, Thoralv, Thordis, Thorer, Thorfinn, Thorlaug, Timian, Torodd, Urte

Du kjenner Thom fra:

Moteskaper Thom Browne, artister og låtskrivere Thom Hell og Thom Yorke, rugbyspiller Thom Evans, radiovert Thom Hartmann, filmregissør Thom Andersen, skuespillere Thom Allison, Thom Fell og Thom Bierdz, gitarist Thom Bresh, interiørdesigner Thom Filicia

Jentevariant(er) av Thom:

Tomasine, Tomine

Relaterte lister:

Bibelnavn
Korte navn (4 eller færre bokstaver)
Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler om navn: