Nord

Nord

Nord

Nord er et unisex-navn. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 596 Sist oppdatert 28.06.22
Nord er mest sannsynlig laget av ordet for himmelretningen nord. Eller de kan være tatt i bruk fra etternavnet Nord. Nord som etternavn har flere norske opphav. Det kommer fra gårdsnavnet Nor, som betyr trangt sund, og fra gårdsnavn som har fått navn etter himmelretningen og kan for eksempel uttrykke at det er i nordre delen av et område eller nord for et sentralt sted. Etternavnet har også blitt til på svensk og dansk, mest sannsynlig fra himmelretningen knyttet til et sted eller av andre grunner.

Så populært er Nord:

17 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Nord i Norge og andre land:

Nord er brukt som guttenavn i Norge siden 1905. Tidligere bruk som navn nummer to, kan også ha vært ment som fornavn. De fleste med navnet har fått det siden 1980-tallet. Dessuten har det vært minst 1 kvinne med navnet i Norge.

Den 01.01.2022 var det 16 gutter/menn med Nord som første eller eneste fornavn. I alt 508 hadde på samme tid Nord som etternavn.

I Sverige var det ved inngangen til 2022 20 menn og 2 kvinner med Nord som ett av sine fornavn. Alderen for guttenavnet var svært lav, rundt 5 år i snitt.

I Danmark var det på samme tid (2022) 285 menn med Nord som første eller eneste fornavn. Der har antall fødte gutter med navnet ligget mellom 20 og 40 fra 2013 og foreløpig til 2021.

I Finland var det den 20.6.2022 minst 2 menn og minst 2 kvinner med Nord som fornavn, de eldste for begge kjønn født før 1920.

Derfor fungerer Nord godt nå:

Nord kan bli brukt fordi en vil ha et navn som sier noe om naturen, og spesielt om retningen nord. Nord kan bli godkjent som fornavn for begge kjønn. For gutter er det rikelig med tradisjon, slik at det blir godkjent for barn. For jenter er hovedregelen for å gi navnet også oppfylt.

Varianter av Nord:

North

Slik uttales Nord

NOOR

NOOL, med tjukk l, kan ha vært eldre uttale på Østlandet og i Trøndelag

Navn i samme sjanger som Nord

Anborg, Annea, Falkvord, Hekla, Jorleif, Jørgunn, Levie, Norea, Norfinn, Norgunn, Noria, Norid, Norild, Norjan, Norleiv, Norna, Norodd, Norolv, Norstein, Norulf, Norund, Norvall, Nottolv, Odbjørn, Regnor, Reinold, Snorri, Thord, Thordur, Tjøstolv, Tonni, Vedis, Venelin

Relaterte lister:

Himmelske navn
Korte navn (4 eller færre bokstaver)
Naturnavn
Navn med myke stoppkonsonanter (b, d, g)
Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten æ, ø og å

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: