Gottlieb

Gottlieb

Gottlieb

Gottlieb er et unisexnavn. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 292 Sist oppdatert 30.05.22
Gottlieb et et tysk guttenavn laget på 1600-tallet. Gott vil her si kristen gud, og lieb betyr her elske/ha kjær. Dette var blant kristne navn laget i en tid med streng kristendom (pietisme). I Norge ble Gottlieb og varianter av navnet også tatt i bruk som jentenavn på samme tid som for gutter. Gottlieb er også etternavn. I Tyskland og ellers i Europa ble for noen hundre år siden fornavn til etternavn for etterkommere, slik som for sen-navn i Norge. Det tilsvarer Godtliebsen, som er i bruk i Norge.

Så populært er Gottlieb:

Bruk av navnet Gottlieb i Norge og andre land:

I Norge er navnet særlig brukt på 1700- og 1800-tallet, og tidlig på 1900-tallet. I 1801-folketellingen var det blant menn 8 Gottlieb, 30 i 1865 og 53 i 1910. Det var i tillegg omtrent like mange med andre skrivemåter, som Gotlieb, Gotlib, Godtlieb. Slike skrivemåter kan ha blitt brukt om hverandre for samme personer fram til tidlig på 1900-tallet. Samtidig var det et par titalls kvinner, men bare i kirkebøkene.

Den 01.01.2022 var det i Norge under 4 eller ingen med Gottlieb som første eller eneste fornavn, og 6 med Gottlieb som etternavn.

Derfor fungerer Gottlieb godt nå:

Gottlieb kan bli brukt fordi det har tradisjon.

Varianter av Gottlieb:

Amadeus, Godtleiv, Godtlieb, Gotlib, Gotlieb, Gottliebe

Slik uttales Gottlieb

GÅTT-liib

Navn i samme sjanger som Gottlieb

Agnette, Allette, Anitta, Arletta, Begona, Bett, Betten, Bitta, Bottolf, Charlot, Clotilde, Dermot, Etty, Godelieve, Godthard, Gord, Govand, Govind, Harriett, Hetty, Hilgot, Karlotta, Liebwald, Lotis, Lotten, Margodt, Otelie, Otman, Oto, Ott, Otta, Pergot, Vigo, Wiebke

Du kjenner Gottlieb fra:

Langrennsløper Gottlieb Konráðsson, arkitekt Eliel Saarinen (Gottlieb Eliel Saarinen), filosof Johann Gottlieb Fichte, botaniker Gottlieb Haberlandt, maler Adolph Gottlieb, politikere Gottlieb von Haeseler og Scott Gottlieb, forfatter og psykoterapeut Lori Gottlieb

Relaterte lister:

Lange navn (8 eller flere bokstaver)
Navn som ender på konsonant
Navn som har to vokaler inntil hverandre
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Sjeldne navn (færre enn 10 personer)

 

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: