Eevi

Eevi

Eevi

Eevi er et finsk unisex-navn.
Av Babyverden 363 Sist oppdatert 11.04.23
Eevi er finsk form av jentenavnene Eva, som på finsk er Eeva, og av Evelin, som på finsk er Eveliina. Eevi er også finsk form av guttenavnene Edvin og Evert, som på finsk er Eevert. Eva er navnet på den første kvinnen i Bibelen. Betydningen er levende eller som har liv. Edvin kommer fra engelsk, hvor Ed betyr rikdom, og vin betyr venn. Evelina er en variant av Eveline. Eveline kommer fra det gamle tyske Avelina. Avelina kommer fra navnet Ava, som på gammelt tysk kan bety kraft og styrke. Navnet Ava kan ha mange ulike opphav. På norsk har Evelina også blitt brukt som jenteform av Even, men det gjelder ikke for det finske Eevi. To e-er først i navnene er finsk skrivemåte for lang uttale av e-lyden.

Så populært er Eevi:

9 jenter og 0 gutter har dette navnet.
I 2023 var Eevi på 6. plass i Topp 50 jentenavn i Finland 2023.

Bruk av navnet Eevi i Norge og andre land:

Som jentenavn har Eevi mest kommet med innvandring siden sent på 1900-tallet, men kan også ha blitt brukt i Norge ellers. Som guttenavn fins det tidlig på 1900-tallet, men kan være kommet med innvandring.

Den 01.01.2023 var det 7 jenter/kvinner med Eevi som første eller eneste fornavn, og under 4 eller ingen gutter/menn.

I Finland er Eevi mye brukt for barn rundt 2020. Der var Eevi på 2. plass for jenter født i 2021. Den 10.04.2023 var det i Finland 8302 jenter/kvinner som het Eevi som ett av sine fornavn. Der var det noe brukt tidlig på 1900-tallet, og kom på nytt i bruk på 2000-tallet, og har særlig blitt brukt etter 2010. For gutter/menn var navnet litt i bruk i Finland rundt år 1900, i alt rundt 10 eller noen få flere.

Derfor fungerer Eevi godt nå:

Eevi kan bli brukt med inspirasjon fra Finland, og trolig helst i familier med bakgrunn fra Finland. Navn som ender med i-uttale har kommet litt i brukt i Norge ut over 2000-tallet, slik som Hennie/Henny, Nellie/Nelly, Lilly/Lily og Ellie.

Varianter av Eevi:

Aava, Ava, Avelina, Eeva, Eva, Eve, Eveliina, Evelina, Eveline, Evelyn, Everine, Everta, Everte, Evertine, Evi, Evie, Evita, Evy, Ewa, Hava, Hawa, Hawo, Ieva, Iva, Ive, Jeva

Slik uttales Eevi

EE-vi

Navn i samme sjanger som Eevi

Aava, Aimo, Andree, Armas, Beena, Eelco, Eemil, Eetu, Enni, Iida, Inkeri, Ireen, Kaarina, Kalevi, Katariina, Keet, Kerttu, Kristiina, Leevi, Margreet, Martta, Neela, Niilo, Oiva, Oona, Sakari, Seppo, Siiri, Simo, Sulo, Tapani, Valtteri, Veeti, Veiko, Venla, Viivi, Vilho, Viljami

Du kjenner Eevi fra:

Forfatter Eevi Jones, skøyteløper Eevi Huttunen, politiker Eevi Paasmäe, fotballspiller Eevi Sutela

Guttevariant(er) av Eevi:

Aivert, Eberhard, Eberhart, Edvin, Eevert, Evert

Relaterte lister:

Bibelnavn
Korte navn (4 eller færre bokstaver)
Navn som begynner på en vokal
Navn som har to vokaler inntil hverandre
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Sjeldne jentenavn (færre enn 10 personer)
Tyske navn
Topp 50 jentenavn i Finland 2023
Topp 50 jentenavn i Finland 2022
Topp 50 jentenavn i Finland 2021

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: