Gård

Gård

Gård

Gård er et unisex-navn. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 240 Sist oppdatert 26.04.22
Gård har flere opphav og har blitt brukt for begge kjønn. Fra gammelt av er Gård, tidligere skrevet Gaard, et nordisk navn fra middelalderen. Det er en variant av guttenavnet Gard, og av jentenavnet Gerd som før 1900 mest var brukt som del av navn. Gard og Gerd betyr beskyttelse. Gard, med samme betydning finnes i mange tyske kvinnenavn. Rundt år 1900 har Gård (og Gaard) som guttenavn også blitt til fra etternavnet Gård. Det kommer fra to gårder i Rogaland, som har blitt kalt både Gård og Gard. Gårdsnavnet betyr både gård og gjerde. Ordet gård kommer fra gjerde. Guttenavnet Gård, dels skrevet Gord, er også en norsk form av George med engelsk uttale, som igjen kommer fra Georg. Georg er gresk og betyr bonde.

Så populært er Gård:

7 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Gård i Norge og andre land:

Formen Gaard var særlig brukt på 1700- og 1800-tallet for begge kjønn over store deler av landet. Bruken kom fra det gamle nordiske opphavet. Gaard var da dobbelt så mye brukt for gutter/menn som for jenter/kvinner, i alt noen titalls personer. Fra rundt år 1900 kom Gaard og Gård også litt i bruk fra etternavnet Gaard, kanskje også litt som form av engelske George.

Den 01.01.2022 var det 6 gutter/menn og under 4 og kanskje ingen jenter/kvinner med Gård som første eller eneste fornavn. De fleste bor i Rogaland, og ellers i tidligere Vest-Agder. I alt 69 het Gård som etternavn.

Derfor fungerer Gård godt nå:

Gård kan kan bli brukt for begge kjønn fordi det har tradisjon og nordisk opphav. Noen bruker det kanskje også med andre opphav.

Varianter av Gård:

Gaard, Gahr, Gard, Gord

Slik uttales Gård

GÅÅR

GÅÅRD

Navn i samme sjanger som Gård

Broder, Brunhilde, Calle, Carianne, Ceselie, Christi, Cisilie, Coline, Conny, Delara, Dilman, Dørte, Edvardt, Ellena, Elvy, Erdina, Erian, Ewald, Eyrun, Eyvor, Fabia, Fern, Franka, Fridrik, Geirulv, Gretel, Gudleif, Hadrian, Hafsteinn, Harman, Herbrand, Herolf, Ivelin, Torgjerd, Tårån

Jentevariant(er) av Gård:

Gaard, Garda, Gerd

Relaterte lister:

Korte navn (4 eller færre bokstaver)
Navn med myke stoppkonsonanter (b, d, g)
Navn som ender på konsonant
Navn uten æ, ø og å
Nordiske navn
Sjeldne navn (færre enn 10 personer)

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler om navn: