NavnBibelske navn

Bibelske navn

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 129099 Sist oppdatert 16.04.24
Har du lyst å gi barnet ditt et bibelsk navn? Eller kanskje sjekke om navnet til barnet ditt har et slikt navn? Her finner du både vanlige og uvanlige bibelske navn.

Bibelbølgen på navnefronten har vart en stund, men ser ikke ut til å ta slutt med det første. Navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen forklarer hvorfor:

– Det skyldes blant annet at navnene har tradisjon i Norge, og at navnene er mye i bruk nå – enten i Norge eller i andre land. Dessuten har de klanger som foreldre liker for tiden. Noen av navnene i Bibelen har mange vokaler og konsonanter som blir opplevd som klangfulle og passer med smaken nå, for eksempel Elias og Leah, sier han.

Ikke bare kristne som velger bibelske navn

Mange tenker nok ikke på navn som Andreas, Noah, Hanna og Sara som kristne navn. Så det religiøse opphavet kan være en tilfeldighet.

– Mitt inntrykk er at det er greit å bruke navn fra Bibelen selv om man ikke er religiøs. Dette handler nok ofte om at navnene er en del av vår kultur, og derfor hører til norsk tradisjon. Foreldre velger mange slags navn uten å tenke på bakgrunnen for navnet eller hvor navnet kommer fra. Så lenge de liker navnet, kan det være nok, sier Utne.

Valget av et navn fra Bibelen trenger altså ikke å bety at man kan regne med at foreldrene er religiøse.

– Foreldre kan være like lite kristne når de velger navn fra Bibelen eller fra gamle kristne helgener, som at de er hedninger når de velger norske navn som ble til før kristendommen kom til Norge. Slike hedenske navn er for eksempel Astrid, Ingrid, Idunn, Helga, Trym og Loke, sier Utne.

Mest bibelnavn i bibelbeltet

Tidligere kristen tradisjon i deler av landet kan ifølge Utne ha ført til at navn fra Bibelen blir brukt nesten dobbelt så mye i Agder, Rogaland og det tidligere fylket Hordaland enn i store deler av landet ellers.

Blant 20 på topp har det siden 2010 vært rundt 10 guttenavn og rundt 4 jentenavn fra Bibelen der. Fram til 2016 var også Møre og Romsdal med i denne klubben for guttenavn. Tidligere Vest-Agder skiller seg klarest ut med 12-13 gutter hvert år. I den andre enden finner vi de tidligere fylkene Østfold, Hedmark, Telemark, Sogn og Fjordane, og Troms og Finnmark med 6-7 for gutter og 2-3 for jenter, som jo er nesten det halve. Finnmark helt nede i 5 for guttene.

– Alt dette kan trolig forklares med at kristendommen har sterkere tradisjon i sør og på deler av Vestlandet enn ellers. Om det også har å gjøre med kristen tro i dag, vet vi lite om, sier Utne.

Han sier at jentenavn fra Bibelen står også sterkt i Oslo og Akershus, med 4 av 20. Men tror det kanskje mest fordi trender fra andre land har slått sterkt til.

Navnene som går mest igjen er jentenavnene  Leah/Lea, Ada, Anna, Sara, Eva, Hanna og Maria, og guttenavnene Noah, Lucas/Lukas, Isak, Filip, Jakob/Jacob, Elias, Tobias, Johannes, Adam, Samuel, Andreas, Jonas, Mathias, Markus/Marcus, Daniel.

navn fra Bibelen
Bør babyen døpes om den skal få et bibelnavn? Illustrasjonsfoto: iStock

Vet ikke at de velger bibelnavn

Mange som ikke er så religiøse kjenner kanskje ikke til at navnet de har valgt kommer fra Bibelen.

– Mange vet ikke at Filip er en av Jesu apostler. Det er nok også lite kjent at Silas, som har kommet litt i bruk de siste årene, er omtalt flere steder i «Apostlenes gjerninger». Ada, Dina og Linus fins også i Bibelen uten at det er godt kjent. De har i tillegg andre opphav. Når jeg snakker med foreldre om navn sier de ofte at de ikke visste navnet var religiøst, eller at det ikke spilte noen rolle for navnevalget, sier Utne.

Fortsatt bibelbølge, særlig for gutter

Jakob er et hebraisk navn av ukjent opphav, og er et typisk bibelnavn. Når vi finner Noah på tredje, Filip på femte og Lucas på syvendeplass, ser vi at bølgen med bibelske guttenavn lever i beste velgående. 1,5 prosent nyfødte fikk slike navn rundt 1950, og i 2006 var andelen på 22,5. Siden har den gått litt ned og er nå 20,4 prosent, sier Ouren.

Kilde: Statistisk sentralbyrå

Velger de gammeldagse formene nå

Noen av de bibelske navnene oppleves gjerne som litt fremmede eller oppbrukte. Vi har derfor tatt med varianter. Det kan være varianter fra andre språk, eller andre norske navn som har samme opphav eller ligner.

– De mest populære bibelske navnene nå er formene vi kjenner fra i Bibelen. Det er altså heller Andreas enn Anders, Mathias heller enn Mats, og Maria heller enn Mari. For noen tiår siden var det motsatt. Fra nabolandene våre får vi både navneformer fra Bibelen der, som Rebecka, og folkelige former, som Malin og Mikkel, sier Utne.

Noen av navnene er også muslimske, da mange av de samme personene finnes både i Bibelen og Koranen, men navnene har da ulik skrivemåte, som Ayub (Job), Daud og Dawud (David), Isa (Jesus), Ishaq (Isak), Yaqub (Jakob), Yunus (Jonas), Yusuf (Josef), Hawa (Eva), Maryam (Maria, Miriam) og Rahil (Rakel).

Gud navn
Visste du at du kan gi babyen et gudenavn? Illustrasjonsfoto: iStock

Kan man gi barnet gudenavn?

Både i Norge og i mange andre land har det vært forbudt gi å et av navnene på Gud til fornavn for mennesker, slik som ulike navn på Jesus. En har ment at navnene trår det hellige for nær og er støtende.

– I spansktalende navn er navnet Jesus derimot mye brukt fordi en ser på det som et viktig navn, mens Messias, Mesias og Missias også er litt i bruk. Messiah finnes i andre land. Kristus er neppe i bruk noe sted, men Kristos ser vi i Hellas og Etiopia. I Norge har noen med utenlandsk bakgrunn disse navnene, sier Utne.

Siden 2003 har det vært mulig å gi barn navn som bryter med norsk navneskikk, dersom navnet er brukt som fornavn i andre land.

– I praksis velger ikke foreldre slike navn til barn. Når det skjer, er det nok helst av foreldre med bakgrunn i land der navnene er i bruk, sier Utne.

I muslimsk tradisjon unngår man navnet på Gud, med mindre man bruker Abd eller Abdul (tjener) foran. I tillegg til Allah finnes det 99 andre navn på Gud, og alle skal unngås å bruke alene.

– Dette blir i deler av verden ikke like strengt fulgt for de 99 andre navnene, heller ikke i Norge. Dermed ser man for eksempel navnet Karim (Gud) brukt alene, sier Utne.

Tips til bibelske navn du kan velge nå

Bortsett fra de som allerede er populære, trekker Utne fram Aron, Samuel, Samson, Abel, Benoni, Enok, Silas, Rakel, Tabita, Marta, Ester, Lydia, Debora, Naomi, Magdalena og Miriam eller Mirjam som mulige bibelske navn foreldre godt kan velge nå.

– Disse navnene er passe sjeldne uten å være for spesielle. Men jo mer uvanlige de bibelske navnene, jo tettere er de knyttet til Bibelen. Så ofte vil slike navn velges for å markere sterk kristen tro, sier Utne.

Han har også stor tro på to av de mest kjente navnene fra Bibelen:

– Adam og Eva blir mer og mer brukt, og er også fine å velge for barn nå, sier Utne.

Og skulle man ønske et mer sjeldent navn til babyen, synes Utne Jemima er et godt forslag.

– Navnet har flott klang. Jemima var en av døtrene til Job, og i Bibelen står det at det ikke fantes vakrere kvinner er døtrene til Job. Navnet betyr due, sier Utne.

Ikke alle navnene i listene under finnes i Bibelen, men kan være varianter på norsk eller andre språk eller kulturer.

Guttenavn:

Aadam, Aapo, Aaron, Aatos, Abe, Abel, Abraham, Abram, Abramo, Absalon, Absalom, Adam, Adama, Aday, Adiel, Adriel, Adriell, Aksel, Amel, Amon, Amos, Ananias, Andaras, ÁndeAnders, André, AndrèaAndreas, Andrei, Andrej, AndrésAndrew, Andrias, Andriejus, Andrii, Andrius, Andrzej, Annanias, Ánsas, Anta, Ánte, Aram, Aran, Ariel, Aro, Aron, Aronas, Asjer, August, Augustus, Axel, Ayub

Baltasar, Baltazar, Baltser, Baltzer, Barak, Barnabas, Bartal, Bartholomew, BartolomeusBaruch, BávlosBávvál, Benaja, Benjamin, Benoni, Biethár, Biera, Biniam, Boas, Boaz, Bram

Caio, Carmelo, Caspar, Cobe

Daan, Dan, Danial, Daniel, Danielus, Daniil, Danilo, Danny, Daud, Dave, David, Davin, Davvet, Dawid, Dawit, Dawud, Deividas, Dicken, Diego, Dovydas

Ebed, Ebrahim, Edam, Edom, Eeli, Eelis, Efraim, Elia, Eliam, Elias, Eliel, Elija, Eljas, Emanuel, Emmanuel, Endrias, Enoch, Enok, Ermias, Eron, Esaias, Esau, Esekiel, Esra, Etan, Etaniel, Ethan, Ethaniel, Etienne, Evo, Ezekiel, Ezra

Faniel, Fanuel, Feliks, Felix, Festus, Filemon, Filip, Filipe, Fillip

Gabor, Gabriel, Gabriele, Gabrielius, Gaius, Gamaliel, Gavrila, Genesis, GersjomGersjon, Gersom, Gerson, GiàcomoGideon, Giovanni, Giusèppe, Gjersom

Hamish, Hanan, Hank, Hans, Hansi, Harun, Hasabja, Herodes

Iago, Ibrahim, Ilias, Ilyas, Immanuel, Imri, Ioan, Ion, Ionut, Iosif, Isa, Isaac, Isacco, Isaiah, Isaias, Isak, Ishaq, Isko, Ismael, Ismail, Ivan, Ivano, Iwo, Izaak

Jace, Jack, Jacob, Jacques, Jáhko, Jáhkot, Jair, Jakim, Jakob, Jakop, Jakub, James, Jan, Janis, Jann, Janusz, Jason, Jasper, Jaxx, Jean, Jemuel, Jedrzej, Jens, Jeremi, Jeremia, JeremiahJeremias, JerielJersom, Jesaja, Jess, Jessie, Jessy, Jesus, Jethro, Jetro, Jibril, Jimmy, Joab, Joachim, Joacim, Joah, Joak, Joakim, Joakimas, Joan, Joaquim, Joaquin, Joavnna, Job, Joel, Joep, Johan, Johánas, Johannes, John, Jokim, Jooa, Jon, Jona, Jonah, Jonar, Jonas, Jonatan, Jonathan, Jonis, Jonn, Josát, José, Josef, Joseph, Josiah, Josva, Józef, Juan, Juhán, Juoksa, Jussi, Justus, Jøgvan, Jøns

Kain, Kaspar, Kasper, Kidon, Kobe, Kornelius, Kvirinius, Kyrie, Kyros

Lasarus, Leano, Ledvin, Leevi, Levi, Levian, Levy, Lewi, Linus, Lize, Loek, Lot, Luc, Lucas, Luckas, Lukas, Luke, Luuk, Luukas

Máde, Mads, Mahe, Máhtte, ManasseManuel, Marcus, Mark, Markus, Martia, Masih, Mass, Matas, Mateo, Mateusz, Matheo, Matheus, Mathias, Mathieu, Matias, Mats, Matteus, Mattheo, Matthew, MattìaMattias, Mattis, MattèoMatvej, Matvii, Matz, Meehte, Mees, Melkior, Messiah, Michael, Michel, Mick, Mihai, Mika, Mikael, Mikail, Mikal, Mike, Mikias, Mikkel, Mikko, Moos, Moses, MorkusMotiejus, Musa, Mussie, Mykolas

Nahom, Natan, Nathan, Natnael, Neel, Nias, Nicodemus, Nikodemus, Noa, Noach, Noack, Noah, Noak, Noe, Nooa, Nuh

Obed, Omar

Pablo, Pàolo, Paul, Pauli, Paulius, Paulo, Paulus, Pavel, Pavlo, Pavlos, Pawel, Peder, Pedro, Pekka, Per, Periander, Perry, Petar, Peter, Petras, Petter, Philip, Philippe, Philippos, Phillip, Piera, Pierre, Piet, Piètro, Pilypas, Piotr, Pjotr, Poul, Pål

Rafael, Rahil, Randy, Ray, Robel, Ruben, Rudi, Rufus

Sakarias, Sakarja, Sakkeus, Sakris, Salemon, Salomo, Salomon, Sam, Samoil, Samoljo, Samson, Samuel, Samuele, Samuelis, Samuil, Saul, Saulius, Sef, Sefanias, Sem, Sephanias, Sepp, Set, Sharon, Silas, Siem, Simas, Simen, Simeon, Simon, Simonas, Solomon, Stefan, Stefanus, Steffan, Steffen, Stephan, Suleman, Suleyman

Taddeus, Tadeo, Tamar, Tamas, Teofilus, Tevje, Thaddeus, Theis, Thijs, Thobias, Thom, Thomas, Ties, Tim, Timmy, Timon, Timoteus, Timothy, Tito, Titus, Tobia, Tobias, Tobiasz, Tobie, Tobin, Tom, Tomas, Tomm, Tommy, Tovij, Tuomo

UriUriel

Yago, Yahya, Yaqub, Yohannes, Yosef, Yousaf, Yunus, Yusuf

Zacchaeus, Zachary, Zakaria, Zecheriah

Æneas

Jentenavn:

Abella, Abigael, Abigail, Ada, Adama, Amal, Amel, Andine, Andreea, Anelia, Anna, Anne, Annelin, Annicka, Annicken, Annie, Annikken, Anniina, Anny, Anora, Ariel, Arlene, Asjer, Athelia, Axelle

Batseba, Becca, Bekka, Berenice, Berenike, Bernice, Betina, Bibi, Bibbi

Candice, Carmela, Chanice, Chanine, Chloe, Columba

Dalia, Damaris, Deanna, Debora, Delilah, Dianne, Dicken, Dina

Eabha, Eeva, Eevi, Elia, Eliabeth, Eliissá, Elija, Elisabeth, ElisabéttaEliza, Ellisiv, Elmina, Elsa, Else, Elsi, Elsine, Elsken, Elzbieta, Ema, Ester, Esther, Eunice, Eunike, Eva, Evangelina, Eve, Evita, Ewa

Faith, Fien, Filipa, Føbe

GenesisGloria

Hagar, Hanna, Hannah, Hanne, Hansi, Hawa, Hawo, Hettie, Hulda

Ieva, Inna, Ionut, Isa, Isabel, Isabella, Isabelle, Iselina, Isobelle, Iva, Ivana, Ive, Izabele

Jacqueline, Jael, Jakoba, Janicke, Janine, Janis, Janita, Janniche, Jean, Jeanine, Jelizaveta, Jemima, Jendina, Jenni, Jess, Jessie, Jessy, Joan, Joana, Joanna, Joela, Joelle, Johanna, Johanne, Jona, Jonina, Jonine, Josefa, Juanita, Judit, Judith, Julia, Julie, Jytte

Kesia, Kimia, Klaudia, Kloe, Kristianne, Kyrie

Lea, Leah, Leisa, Lenea, Levie, Libby, Lieke, Liesl, Lilia, Lilith, Lilleba, Lisa, Lisamari, Lisbet, Lisen, Lissmarie, Lita, Liz, Lize, Lizzi, Lizzy, Lois, Lydia

Madikken, Mae, Magdalena, Magde, Máijá, Maja, Malen, Malene, Malenea, Malin, Malvina, Malvine, Marenanna, Mari, Maria, Mariam, Marianna, Marie, Mariette, Mariia, Marija, Mariola, Marissa, Márjá, Marry, Marta, Marthea, Mary, Maryam, Maryan, Maryana, Matea, Mathea, Mihaela, Mika, Mikal, Mikhilde, Mikine, Mikol, Miriam, Mirjam, Moira, Monja, Morta

Nana, Nanette, Naomi, Navy, Nena, Noemi, Noomi

Ona

Paloma, Paola, Paulette, Pepita, Perny, Petrea, Phoebe, Pippa, Polina, Prisca, PriscillaPriska, Priskilla

Raakel, Rachel, Rachela, Rahel, Rahil, Rakel, Rakele, Raquel, Rebeca, Rebecca, Rebecka, Rebeka, Rebekka, Revekka, Rhonda, Rut, Ruta, RuthRuut

Saar, Sakrine, Salome, Sam, Samueline, Samuline, Sara, Sarah, Serafine, Seraphine, Sharon, Simona, Stefania, Susan, Susana, Susanna, Susanne, Suze, Suzy

Tabita, Tabitha, Tamar, Thalita, Tobia, Tobin

Veronica, Veronika, Vinja, Vivianne

Yana

Zuzana, Zuzanna

OBS! Det finnes mange flere navn i Bibelen og navn som kan knyttes til Bibelen.

Kilde: Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: