Johannes er kjent fra Bibelen, har hebraisk bakgrunn og betyr Gud er nådig (nådig betyr å tilgi). I områder hvor kristendom er den viktigste religionen er varianter av Johannes det mest brukte guttenavnet (Maria er det mest brukte jentenavnet).

Publisert: 10. januar 2019   -   Oppdatert: 19. februar 2019

Så populært er Johannes:

I 2018 var Johannes på 21. plass over de mest populære navnene gitt til gutter.

I 2017 var Johannes på 26. plass over de mest populære navnene gitt til gutter.

I 2016 var Johannes på 34. plass over de mest populære navnene gitt til gutter.

Bruk av navnet Johannes i Norge og andre land:

Navnet Johannes kom til Norge med kristendommen og var litt i bruk fra 1000-tallet. I mange hundre år var kortformer av navnet de mest brukte, særlig Jon, men også Jo og de tyske kortformene Hans og Johan. Fullformen Johannes var først og fremst i bruk i Hordaland. Etternavnet Johannessen er dermed mye vanligere der enn ellers i landet.

Johannes var lite i bruk i Norge på 1900-tallet. Først var variantene Hans og Johan mye i bruk før John, Jon og Jan overtok. Først rundt 1990 begynte Johannes å stige raskt, og veksten har foreløpig fortsatt. I 2017 hadde Johannes klatret opp til 26. plass, og i 2018 var navnet like utenfor topp 20. 258 barn fikk navnet Johannes i 2018.

I Sverige og Danmark har Johannes være mindre brukt enn i Norge. I Sverige lå navnet i topp 50 i 1980- og 1990-årene, men ikke i topp 10. Siden har navnet falt i bruk, og 2010 var det siste året navnet var i topp 100.

I Danmark steg bruken av Johannes samtidig som i Norge, og har siden 2008 ligget like under 50. plass. Navnet ser foreløpig ikke ut til å være på vei ned der.

I USA har ikke Johannes vært på topp 1000-listen siden den først ble laget i 1900. Men formen John har derimot vært mye brukt – med førsteplasser tidlig på 1900-tallet og 27. plass i 2017. Navnet er imidlertid på vei ned nå.

Derfor fungerer Johannes godt nå:

Årsaken til Johannes sin popularitet i Norge i rundt 20 år nå, og fortsatt er aktuelt, skyldes trolig at det er et navn med gammel tradisjon. Navnet har imidlertid vært lite brukt i noen generasjoner og oppleves dermed som klart for en ny generasjon. Dessuten er navn fra Bibelen og klassiske navn fra gresk og latin populære nå.

Varianter av Johannes:

Johan, Johann, Hans, Jon, Jan, Hans, Jens, Jøns, Jöns, Jean, Juan, Sean, Jak, Evan, Joao, Giovanni, Ivan, János, Ánsas, juho, Juhani, Jukka, Jussi

Slik uttales Johannes:

jo-HAN-es, med trykk på han.

Noen steder uttales navnet med trykk på jo.

Navn i samme sjanger som Johannes:

Jon, Jens, Hans, Paul, Pål, Peter, Petter, Per, Peder, Anders, André, Ante, Juhani, Markus, Mark, Lukas, Lucas, Luke, Matheus, Matheo, Mathias, Mattis, Mats, Mads, Matthew

Du kjenner Johannes fra:

Navnet Johannes er kjent fra Bibelen og komponist Johannes Brahms.

Jentevariant av Johannes:

Johanne, Johanna, Jenny, Jennie, Joan, Jane, Janne, Jannike, Jeanette, Janet, Joanna, Giovanna

Kilde: Navneforsker Ivar Utne

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkel15 stønader foreldre kan ha krav på
Neste artikkelSigurd
DEL